2019. november 8-án, pénteken a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetében tartott klubnapunkon az egészséges táplálkozás szabályaival kapcsolatos előadásban volt részünk.

Ladocsi Anikó vezető dietetikus Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban dolgozik. Az Egészségfejlesztési Iroda Győr „M-értékünk az Egészségünk” projektje keretében a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezeténél Egészséges táplálkozás időskorban címmel lehetőséget kapott egy prezentációs előadásra.

Ismertette a résztvevőkkel az öregedéssel járó élettani változásokat, az egészséges táplálkozás szabályait, valamint az étkezési problémákra, illetve zavarokra a megoldási javaslatokat. Tudni illik, hogy 36-45 éves korban megkezdődik az alapanyagcsere-csökkenés 89%-kal, kevesebb a fizikai aktivitás és ez is hozzájárul az energiaigény csökkenéséhez, majd 46 éves korban már 82 százalékkal számolhatunk, és így tovább. De hangsúlyozta, hogy az idős embernek alapvetően ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, mint a fiataloknak. Energiában szegényebb, de nagyobb tápanyag-sűrűségű étrendet kell összeállítani. Jellemezte a különböző tápanyagok összetételét az ételekben. Bemutatta a korszerű ételkészítés eszközeit. Beszélt az energiabevitelről és az energialeadásról is, ilyenkor a testtömeg csökken vagy nő. Az elhízás és az alultápláltság egyaránt csökkenti az élettartamot. Az alultápláltság ellen segít az okostányér alkalmazása. Gyakori kis étkezés, azaz ideális a napi ötszöri étkezés, ilyenkor egyenletes tápanyagellátás történjen, mert akkor nem terheli túl az emésztőrendszert. A változatos étrend fontos, tehát mindenféle élelmiszert tartalmazzon!

Az időskort gyakran kísérik olyan betegségek, amelyek miatt diétázniuk kell, ezért érdemes felkeresni egy dietetikus szakembert, aki megfelelő tanácsokkal el tud látni. Győrben van lehetőség az “okostányér” házhoz szállítására is. A szakember táblázatos formában részletezte és összehasonlította a hagyományos ételeket és az egészséges táplálkozásra alkalmas ételeket.

Az érdekes előadás után a dietetikus előadó minden hozzászólásra válaszolt.
“Hosszú, egészséges, boldog időskort kívánok mindenkinek!” – zárómondattal búcsúzott a résztvevőktől.

Köszönjük Ladocsi Anikónak a szép előadást!

A beszámolót írta: Orbán Evelin megyei titkár
A fényképeket készítette: Horváth Ferenc megyei elnök