A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete Egészségnapot tartott, melyre a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének munkatársait hívta meg.

A T.É.M.A.-program keretében megszervezett rendezvényen a Nógrád megyei tagokat ingyenes szűrővizsgálatok várták. A testmagasságmérés és a testsúlymérés után mindenki megismerkedett egy többek számára is új fogalommal, a BMI (Body Mass Index) értékkel, melyet a magyar nyelv testtömeg-index elnevezéssel használ. Kiszámítási  módszere egyszerű, ugyanakkor egy objektív képet ad az illető személy testalkatáról, kortól és nemtől függetlenül is. A BMI értéket egyébként a testzsírszázalékot mérő műszer automatikusan kiszámolja, ha ismerjük az illető testmagasságát és tömegét. A testzsírszázalék meghatározásához azonban ismernünk kell a vizsgált személy nemét és korát is, ugyanis a nőknél és a férfiaknál az egyes értékek normál tartománya nem egyforma. A résztvevők vércukorszintmérésen és vérnyomásmérésen is átestek, ahol a Vöröskereszt munkatársai szintén ismertették az ideális eredmények intervallumát. Az egyes mérési eredmények lejegyzésre kerültek, valamint egy állapotfelmérő kérdőívet kellett kitölteniük a résztvevőknek. Ezt követően személyre szabott konzultáció keretében életmódbeli tanácsokkal láttak el minket.

A jelenlévők egy elsősegélynyújtással kapcsolatos totót tölthettek ki, a helyes válaszokat részletes magyarázattal együtt ismertették. Az első három helyezett tárgynyereményben részesült. Harmadik helyezést ért el Maconkai Nándor, második lett Eczet Tamás, az első helyezést Tarjáni Márta és Szőke László között osztották meg.

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek!

Márton Márk megyei titkár