Ahogy mondani szoktuk: „Egészség legyen, a többit megvesszük!”

Az egészségünk az, ami nem pótolható, így annak megőrzéséért a rendszeres állapotfelmérések, kontrollok nélkülözhetetlenek. Van, hogy a mindennapok rohanásában erről mégis megfeledkezünk, ezért rendezzük meg minden évben az egészségnapot, ahol a tagok ingyenes részt vehetnek ellenőrző méréseken, szűréseken.

Ezen a szombat délutánon vendégünk volt Dr. Daróczy Linda, az OBDK betegjogi képviselője, aki tájékoztatta az érdeklődőket, hogy milyen esetben lehet felkeresni őt. Segítséget tud nyújtani a betegeknek a jogaik megismerésében, egy panasz vagy fellebbezés megfogalmazásában, vita esetében mediációval segíti a felek közötti békés megoldást.

Tagjaink közül sokan viselnek hallókészüléket, így az ahhoz kapcsolódó tájékoztatás nélkülözhetetlen egy ilyen programon. Tokaji Csilla, a Widex Kft. munkatársa tájékoztatta a hozzá fordulókat a legújabb fejlesztésekről, a mindennapi karbantartásról és megválaszolta a feltett kérdéseket is a személyes konzultációk alatt.

Immáron második alkalommal fogadta el meghívásunkat K. Szabó Zoltán, a Junior Optika munkatársa. Látásellenőrzést végzett és szemnyomás-mérést, melyekből több mindenre lehet következtetni (pl.: erősebb szemüveg kell, van-e valami probléma…). Zoltán is hangsúlyozta, hogy ez az ellenőrzés nem teljes körű vizsgálat, hiszen az sokkal hosszadalmasabb és alaposabb, ezért akinél szükségét érezte, ajánlott vizsgálati időpontot.

A Regionális Wellness Egyesület már évek óta visszajár hozzánk, jó barátként üdvözli Beke Szilviát és munkatársait a tagság is. Ők végzik a koleszterinszint-, vércukorszint- és vérnyomásmérést. Megmérték a testzsírszázalékot és a vérnyomást is. Ezek a mérések már sokat elárulnak az állapotunkról és irányt mutatnak abban, hogy van-e további teendőnk (pl.: keressük fel háziorvosunkat, diétázzunk, mozogjunk többet…).

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületétől Ádász István alelnök tartott tájékoztatás arról, mi is a segítség egy látássérült embernek. Megtudtuk, hogy attól, hogy egy látássérült egy kereszteződésnél álldogál, még nem biztos, hogy át is akar menni a zebrán, lehet, csak vár valakit. Pontosan ezért az legyen az első, hogy megkérdezzük: segíthetünk? Amennyiben a válasz igen, akkor a második kérdés legyen: hogyan? Így már biztosan nem tévedünk és tolakodóak sem leszünk. Alelnök úr munkatársai bemutatták a vak-sakkot és kártyát. Természetesen a Braille-írás logikáját, felépítését is megismerhettük és egy Braille-írógépen a nevünket is leírták emlékül.

Örömünkre szolgált, hogy minden vendégünk eleget tudott tenni a meghívásunknak, amit ezúton is köszönünk.

Köszönjük a tagjaink részvételét és aktivitását is!