A SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezetében 2018. szeptember 7-én egészségnapot tartottunk a SzÉP program keretén belül. Dr. Kovács Ildikó háziorvos előadásában a cukorbetegségről kaptunk tájékoztatást.

Bevezetőként a betegség történelmi áttekintésétől tudhattunk meg érdekességeket, majd a diabétesz típusairól, a tüneteiről, kezelési módokról volt szó, de legfőképpen a beteg mindennapi életmódjáról számos gyakorlati tanács hangzott el. A tájékoztató kiadványok az életvitel megkönnyítéséhez adnak információkat, például tartalmaznak ajánlott mintaétrendet, vagy az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát stb.

Az program során számos kérdést tettek fel tagjaink, és a vércukorszintmérésre is sokan vállalkoztak. Az előadás végeztével Boda Jánosné elnök segítségével turmixokat, mai divatos szóval smoothie-kat készítettünk zöldségekből és gyümölcsökből, némelyiket egy picit fűszerezve. Semmiféle cukrot, édesítőszert nem használtunk, és kizárólag víz hozzáadásával hígítottunk. Nem csupán egészséges, de nagyon finom italok készültek!

Köszönjük dr. Kovács Ildikó doktornőnek, hogy elfogadta felkérésünket és könnyen érthetően, lényegre törően osztotta meg velünk a cukorbetegséggel kapcsolatos tudnivalókat. A doktornő munkájáról itt olvashattok (2015-ös cikk):

Aranyanyu lehet idén egy vásárhelyi orvosnő is

Köszönjük Zombori Andrea megyei titkár közreműködését és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács munkáját a programunk során!

Nagy Éva Mária