Mostani egészségnapunkon a helyes fogápolás és az újraélesztés technikájával ismerkedtünk. Az egyik tagunk, Vighné Spák Laura az éppen bevezetésre kerülő e-receptről is készített egy részletes tájékoztató előadást. Köszönet érte és további sok sikert kívánunk neki mindenben.

Bodnár Andrea tartott előadást tagjainknak az egészségünkkel kapcsolatosan. Ő egyébként jelnyelvi tanfolyamunk résztvevője! Andrea fogászati szakasszisztens, klinikai higiénikus, mentőtiszt.

Első előadásában szó volt a szájüreg, a nyelv, a fog felépítésétől kezdve a nyál vegyhatásáról, a helyes fogmosásról, a fogápolási kellékek (fogselyem, szájvizek stb.) szükséges alkalmazásáig. Tanácsokat kaptunk, hogy milyen a jó fogkefe (elektromos vagy hagyományos), a jó fogkrém (olcsóbbak vagy a drágábbak). Beszélgettünk a fluorid szerepéről és a helyes táplálkozásról.

Ezután megismerkedtünk “Bélával”. Béla egy csendes úriember… csak feküdt a padlón… Lélegzetét (közelebb hajolva) sem éreztük. Nem kezdtünk el „pánikolni”… Miután meggyőződtünk arról, hogy biztonságos a helyszín (pl. nincs rossz elektromos vezeték, amit esetleg Bélánk még markol…), megpróbáltunk kommunikálni vele, megszólítani, megrázni a fekvőt:

– Jó napot kívánok! Mi történt? Segíthetek?

A padlón lévő egyén nem mozdult, de mi tudtuk, mitévők legyünk… Gyorsan értesítettük a mentőket. Szerencsére tudtuk, hogy van egy OMSZ segélykérő SMS szám (Győr-Sopron, Vas és Zala megyére) +36/20-411-6757. Küldtünk is ide egy SMS-t.

Béla újraélesztését láttuk a legjobb segítségnek… mi előnyben voltunk, mert Andrea szakszerűen megmutatta, hogyan tegyük ezt. Bélát klubnapunk során sokan megpróbálták újraéleszteni. Volt, akinek sikerült, volt, akin jót nevettünk… Béla úgy gondolta, marad, az aki volt, egy bábu az újraélesztés gyakorlásához. Kötelességtudóan teljesítette a feladatát. Köszönjük.

Uzsonnaként gyümölcs-, zöldségkóstolót és étcsokoládét fogyasztottunk, amit Andrea, a meghívott előadónk hozott nekünk ajándékba. Ezt a kedvességét is köszönjük.

Az akadálymentesítésről Takács Róbertné jelnyelvi tolmács gondoskodott, akinek ezúton is köszönjük a segítségét.

Nagykanizsán klubnapjainkat az egészség témakörben szeretnénk folytatni a 2018. évben is.

Vigyázzunk a saját és ismerőseink egészségére! 

A program a T.É.M.A.-program keretein belül valósult meg.

Reméljük, a jövőben még többeknek lesz kedve bekapcsolódni és velünk tartani a programjainkon.

Szűcs Irma helyi ügyintéző