2017. október 13-án lezajlott az egészséggel kapcsolatos előadás Baján.

A SINOSZ Bajai Helyi Szervezetébe érkeztek a bajai kórház munkatársai, hogy az egészségről tartsanak előadást. Az előadás kezdete előtt szűrővizsgálaton estek át a tagok: megmérték a magasságukat, súlyukat, vércukorszintjüket és a vérnyomásukat. Minden tagnak papírra leírták a mért vizsgálati adatokat, majd elkezdődött az előadás.

Az egyik előadó általánosan beszélt az egészségről, felsorolta a Magyarországon jellemző népbetegségeket, mint az elhízás, dohányzás, magas vérnyomás és cukorbetegség.

Ezt követően a másik előadó részletesebben szólt a cukorbetegség kialakulásáról, az inzulin szerepéről és használatáról, a cukorbetegség megelőzéséről, kezeléséről. Ebben a témakörben a tagok nagyon sokat kérdeztek, mert vannak köztük cukorbetegek.

Következő volt a magas vérnyomással kapcsolatos témakör – erről is tájékoztatást kaptak és sokat kérdeztek a tagok.

Volt olyan témakör, aminél az asztalra papírokat terítettek, rajtuk ételeket ábrázoló képekkel. Itt az egészséges táplálkozásról kaptak információt: egészségesebb ételeket kell enni, mint a zöldség, gyümölcs. A nehéz ételeket kerülni kell, mint a zsíros ételek. Arról is kaptak információkat, hogy egy tányérra, vagyis egy-egy étkezésre milyen ételeket javasolnak.

Az előadás végeztével – a kapott információk ismeretében – a szűrővizsgálati eredményeket beszélték meg és tanácsokat adtak a résztvevőknek, pl. valakinek vigyáznia kell, mert magas a vércukra; vagy javasolták, hogy kerüljön bizonyos ételeket; vagy le kell fogynia és hogyan lehetne fogyni.

Nagyon érdekes előadást hallhattak a tagok, köszönjük vendégeinknek a hasznos ismereteteket.

Az egész előadást Kiss László Péter jelnyelvi tolmács fordította hangról jelnyelvre, ill. jelnyelvről hangra. A program a T.É.M.A.-program keretében valósult meg.

Gál Franciska megyei titkár