December 8. a SINOSZ “születésnapja”. 1907-ben ezen a napon alakult meg a „Cházár András” Országos Siketnéma Otthon Endlich József elnökletével.
Oros Kálmán – aki “otthont kezdett rakni nekünk” – már nem érte meg álma valóra válását, de ő is büszke lenne, ha látná a mai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét.
Boldog 114. és még sok születésnapot Szövetségünknek!

Egy újabb akadálymentesített ismeretterjesztő filmmel ünnepelünk, amely a régi korok falvaiba repít vissza minket az időben. Amikor Szövetségünk megalakult, még működtek falusi mosóházak. Az Építészfórum Egy hely című sorozatának videójában Balaton-felvidéki mosóházakat járunk végig.
Jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással a siket és nagyothalló nézők részére is akadálymentesen hozzáférhetővé tettük a filmet.

A mosóházakról, a hajdani falusi “Patolyatról” Torma Tamás mesél, Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács közreműködésével láthatjátok a filmet.
A feliratozást Zombori Andrea készítette, az akadálymentesített filmet vágta és szerkesztette Kissné Borbás Henriett, a SINOSZ megyei ügyintéző munkatársai.
Az akadálymentes változatot pro bono készítette a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.
Készült 2021-ben, a SzÉP keretében.