December 3. a fogyatékossággal élő emberek nemzetközi napja.
Ezen a kiemelt napon egy a SINOSZ által akadálymentesített ismeretterjesztő filmmel hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a siket és a nagyothalló nézők csak a feliratozással, közülük a jelnyelvhasználók csak a jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített filmeket tudják megnézni, megérteni. A hallássérült nézők egyenlő esélyű hozzáférése érdekében minden filmnél nélkülözhetetlen az akadálymentesítés. Kérjük, gondoljatok erre az év minden napján, amikor videós tartalmakat készítetek vagy osztotok meg!

Jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással a siket és nagyothalló nézők részére is akadálymentesen hozzáférhetővé tettük az Építészfórum Egy hely című sorozatának videóját, amelyből egy nem mindennapi formájú építményt, a Balatonbogláron álló Xantus János Gömbkilátót ismerhetitek meg.

A kilátót és történetét Torma Tamás mutatja be, Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács közreműködésével láthatjátok a filmet.
A feliratozást Zombori Andrea készítette, az akadálymentesített filmet vágta és szerkesztette Kissné Borbás Henriett, a SINOSZ megyei ügyintéző munkatársai.

Az akadálymentes változatot pro bono készítette a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.
Készült 2021-ben, a SzÉP keretében.