Egy várva várt rendeletmódosításnak köszönhetően a gépjárművezetői engedély meghosszabbításakor esedékes egészségi alkalmassági vizsgálat már a siket és nagyothalló személyek esetében sem jelent speciális orvosi vizsgálatokat.

A 2017 januárjában életbe lépett módosítás remélhetőleg megváltoztatja az eddigi gyakorlatot, amely a siket és nagyothalló autóvezetőket a jogosítványhosszabbításkor is külön szakorvosi vizsgálatokra és az orvosi rehabilitációs bizottság szakvéleményének megszerzésére kötelezte.

Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár a március 25-i sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ha a fogyatékossággal élő páciens hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy állapotában változás nem következett be, az orvosnak mérlegelési joga lesz a jövőben, de kötelezően nem kell elrendelni külön a rehabilitációs bizottság vizsgálatát a jogosítvány hosszabbításakor. Az orvosi rehabilitációs szakbizottság előtti megjelenés csak a jogosítvány megszerzésénél kötelező.

Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elhangzott szavait idézve: 2009-ig több ezer hallássérült kaphatott jogosítványt, azonban az akkori szocialista vezetésű államtitkárság úgy módosította volna a rendeletet, hogy aki hallássérült, az alkalmatlan a vezetésre. Ennek a rendeletnek a hatályba lépését sikerült felfüggeszteni 2010-ben. Arról is beszélt, hogy a legutóbbi módosítás után “változás állt be az orvosok hozzáállásában”, és egyre nagyobb számban vonják vissza a siketektől és nagyothallóktól a jogosítványt a rehabilitációs vizsgálaton, vagy nem hosszabbítják meg az okmányhoz szükséges egészségügyi alkalmasságot.

Mint Tapolczai Gergely kiemelte, a hallássérültek semmilyen felmérés szerint sem okoznak vagy szenvednek el több balesetet, mint ép társaik. A jogosítvány sokak számára a mindennapi életet teszi könnyebbé, ezért üdvözlik a mostani módosítást. Elmondása szerint havonta 5-6 panasz érkezik a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségéhez a gépjárművezetői engedélyhez szükséges egészségi alkalmassági vizsgálattal kapcsolatosan.

Azt is felidézte, hogy Magyarország 1967-ben az első európai országok közé tartozott, ahol engedélyezték a siketek és nagyothallók jogosítványszerzését. Az úttörő ebben a hallássérült Weltner Györgyné Ivánkai Mária* asztaliteniszező volt, akit azóta a nemzet sportolójává választottak.
Magyarországon a népesség öt százaléka vallja magát fogyatékosnak, közülük 71 ezren siketnek és nagyothallónak.**

>> Az eredeti cikk elolvasható például itt: Nem kell plusz orvosi vizsgálat a siketek és nagyothallók jogosítványhosszabbításához

Cikkünk az MTI 2017. április 25-i híradása alapján készült.

Hivatkozott jogszabály: 3/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról

 


*Az eredeti, MTI-s – és más médiumok által is átvett – cikkben sajnos tévesen szerepel a név.

**A KSH 2011. évi népszámlálási adatai alapján. A tényleges szám ennél jelentősen magasabb lehet.