2018. június 23-án a SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete is csatlakozott a már jól ismert, Múzeumok Éjszakája című országos rendezvény salgótarjáni programjaihoz. Megtekintettük a Dornyay Béla Múzeum állandó és időszaki kiállításait is.

Az Üvegváros olyan kiállítás, melynek anyaga 2500 tételből áll, és egy Nógrád megyei bármikor szívesen megnézi, vagy azért, mert otthon is talál olyan darabot, ami ki van állítva, vagy azért, mert ő maga vagy egyik rokona, ismerőse is az Öblösüveggyárban dolgozott, vagy csak egyszerűen gyönyörködni akar a kiállításban. Az  Öblösüveggyár történetének valamennyi korszakát reprezentálja a gyűjtemény, a megalakulástól egészen a gyár sajnálatos megszűnését megelőzően gyártott termékekig. Az üveggyűjteményt 63 db mintakönyv (dekorkönyvek, formakönyvek és termékrajzos könyvek)  mellett a 620 db műszaki rajz teszi teljessé. Az igazán érdekességnek számító könyvek az egyes üvegtárgyak terveit, mintáit tartalmazzák.

Ezek mellett a tárgyi gyűjtemény üvegformázó eszközöket: szájtágító és üvegformázó ollókat, pipát, kikóformákat őriz. A rendelkezésre álló eszközökkel, tervekkel és a megvalósult termékkel szépen bemutatható a tervezéstől a megvalósulásig tartó folyamat, vagyis hogyan készül el egy üvegtárgy, illetve az üvegművészeti bemutatáson túl érzékeltethető a salgótarjáni öblösüveggyártás története, annak gyár- és várostörténeti minden vonatkozása.

Az időszaki kiállítások közül „Beöltözéstől kivetkőzésig” címmel a Nógrád megyei népviselet legjellemzőbb ruhadarabjait láthattuk, bizony a számolásban mi is elakadtunk, a harisnya és az alsónemű viselet mellett 8 szoknyaréteget sikerült „azonosítani”. A gyerekeknek be is lehetett öltözni az – egyébként már csak nagyon szűk közösségben hordott – viseletekbe.

Henri de Toulouse-Lautrec, híres francia festő grafikái a 19. századi párizsi nagyvilági életet mutatják be, a genetikai betegség és lábtörés miatt is törpenövésű művész Yvette Guilberttel való viszonyát is megismerhettük, aki a kor híres sanzon- és kabaré-énekesnője volt, a párizsi Moulin Rouge egyik legismertebb fellépője. A kiállításhoz egy múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódott: a gyerekeknek rajzolni kellett, miképpen képzelték el azt a világot.

Az állandó kiállítások közül a Bányamúzeum felé vettük az irányt. A nemrégiben megújuláson átesett járatokban nehézkes volt a mozgás, hideg és csúszós utakat tettünk meg, a több mint 150 éve folyó szénbányászati munkálatok egyes fázisait a kiállított gépek, eszközök és figurák tették vizuálisabbá. A tárlatvezetés során jelnyelvi tolmács is közreműködött.

A kiállításokon felül egyéb érdekes programok is várták a résztvevőket, mint például a nyomozós játék, a bányamanóképzés, a készségfejlesztő játékház, a városnéző kisvasút, de volt tombola, koncert, akrobatikus tűzszínházi produkció, tűzugrás, valamint különböző fellépések, előadások is.

A részt vevő tagok egy a város történetével és a kiállításokkal kapcsolatos totót töltöttek ki, nyereményjáték keretében.

Márton Márk megyei titkár

További képek a rendezvényről: Múzeumi fotóalbumok