A SINOSZ Tatabányai Helyi Szervezete a T.É.M.A. projekt keretében,”Életet az éveknek!” címmel előadást és szűrővizsgálatot tartott a szervezet klubhelyiségében 2017. november 7-én, a délutáni  órákban.

Az előadásra és a szűrővizsgálatokra évek óta hagyományszerűen meghívunk egészségügyi szakembereket, orvosokat és az ÁNTSZ szakasszisztenseit. Idén Kaszásné Zsidákovics Ildikót, a Komárom-Esztergom Megyei Rákellenes Egyesület elnökét hívtuk meg.

Vendégünk előadást tartott a sok nőt érintő nőgyógyászati betegségek egyes típusairól, és férfiak részére az urológiai problémákról, ill. a hipertóniáról (magasvérnyomás-betegség). Elmondása szerint is nagyon sokan szenvednek ebben a betegségben, és ez alól már a fiatalabb korosztály sem kivétel, szinte már ezek is népbetegségnek számítanak. Sok ember szenved ezekben a betegségekben, amiben a helytelen életvitel és más életmódbeli problémák is közrejátszanak, nem csak a kor.

Említést tett a szűrővizsgálatok rendszeréről és fontosságáról, a rákbetegségek megelőzéséről, problémákról, mit tegyünk ezekben az esetekben, és hogy előzhetjük meg ezeket a bajokat. Számos adatot közölt, hogy a megyénkben élő lakosoknál 2002 óta mennyi a daganatos betegek száma. Ez idő alatt milyen,  a betegeket érintő változások léptek fel az egészségügyben. A megyei kórházakban biztosítottak a megfelelő berendezések, de a betegek számára korlátozott az igénybe vételük a vizsgálatok költsége miatt.

Az előadás után kérdéseket lehetett feltenni, melyekre az előadó szívesen válaszolt és jó tanáccsal látta el az aktuális kérdezőt.

Ezután került sor a szűrővizsgálatokra, ahol az ÁNTSZ szakembere, Lugosi Gyöngyi Beer Jánosnéval, a Rákellenes Egyesület alelnökével karöltve végezte el a sorstársak vizsgálatát. A vizsgálatok során lehetőség adódott vércukor- és koleszterinszint-mérésre, dietetikai tanácsadásra, valamint vastagbélrák-szűrésre, székletteszt alapján. A vizsgálatokon sokan vettek részt.

A vizsgálatok közben egészségügyi TOTÓ megoldására is sor került, amit a tagtársak ügyesen töltöttek ki. A legjobbak vízszűrő kancsót, diabetes-eseknek ajánlott terméket kaptak jutalmul.

Az egészségnapon sok ismerettel gazdagodtunk, sok hasznos tanácsot kaptunk, mire figyeljünk oda.

Nagyon szépen köszönjük Kaszásné Zsidákovics Ildikónak, Beer Jánosnénak, Lugosi Gyöngyinek az aktív közreműködését és segítségét a szűrővizsgálatok lebonyolításában.

Írta: Tvarosek Józsefné