2017. március 24-én a SINOSZ T.É.M.A.-pályázat egészségprogramjának keretén belül látogattunk el az OMSZ hódmezővásárhelyi mentőállomására. Kovács Károly, a mentőállomás vezetője mondta el, illetve munkatársai segítségével mutatta be, hogyan és milyen mentéstechnikai eszközökkel végzik munkájukat, amikor az életünk veszélybe kerül.

A program során megtekinthettünk egy mentőautót belülről, majd tájékoztatást kaptunk a segítségkérés módjáról, ill. a kifejezetten a hallássérültek részére, segítségkérésre fenntartott SMS-szám használatáról.

Előadónk elmagyarázta, mire kell figyelni, miért fontos a technikai sorrend betartása, ha bajbajutott embertársunkon kell segíteni, és mi a teendőnk, amíg megérkezik a segítség. Hogyan segítsünk, ha eszméletét veszti vagy epilepsziás rohamot kap valaki?

Az időben elkezdett, hatékony laikus újraélesztéssel a túlélés esélye megháromszorozható, így a szakszerű segítség megérkezéséig ezzel minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a szív „újraindítható” állapotba kerüljön. Először meg kell győződni arról, vannak-e életfunkciók, majd mellkasi kompressziót kell alkalmazni, amit tagjaink is gyakorolhatták egy technikai bábun.

A következő gyakorlat során az volt a feladat, hogy a mentőállomás munkatársát stabil oldalfekvésbe fordítsuk, ezáltal megtanulva, hogyan kell biztosítani a szabad légzést az eszméletlen, sérült ember számára, megakadályozandó a légzőutak elzáródását.

A mentőszolgálat munkatársai szintén a bábun mutatták be, milyen géppel lehet kiváltani a manuális újraélesztést, hiszen ez idő alatt a mentőcsapat tagjai egyéb feladatokat – pl. gyógyszerelés, légútbiztosítás – tudnak végezni.

Nagyon fontos gyakorlati tudnivalókat ismerhettünk meg a program során, melyeket baj esetén kell alkalmaznunk. Köszönjük Kovács Károly mentőállomás-vezetőnek és munkatársainak a tartalmas előadást!

Ezúttal is köszönjük Mátrai Gabriella jelnyelvi tolmács közreműködését!

A vészhelyzeti SMS-számról részletes információt találtok honlapunkon, jelnyelven is:

https://sinosz.hu/gy-i-k/segelykeres-sms-ben/