A sorstársak számára egy előadás-sorozatot, életmódváltó programot terveztünk, melyet az Orosházi Kórház Egészségfejlesztési Irodája tartott meg hat alkalommal.

Az első alkalommal sokan érdeklődtek az előadás iránt. A szűrés, állapotfelmérés, kockázatbecslés programján a résztvevők a vérnyomás-, testzsír-, illetve a vércukormérés eredményeit ismerhették meg. A mérések mellett kérdőíves felmérés is volt. A következő alkalommal a résztvevők a testi-lelki-szociális egészségről hallgattak információkat az előadótól, ahol emellett praktikus tanácsokat is kaptak.

A harmadik alkalommal az időskori egészségfejlesztés lehetőségeiről volt szó, például a zenehallgatás és a séta segíti az idősek egészségének megőrzését.

A negyedik előadáson az egészséges táplálkozásról egy dietetikus szakember beszélgetett a résztvevőkkel. Elmondta, hogy milyen ételek, italok nem javallottak és melyek ajánlottak. Egy cukorbetegnek, vagy vastagbélgyulladásos betegnek különösen oda kell figyelnie az étkezésre és az italfogyasztásra. Az egyik résztvevő saját tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

Az ötödik alkalom témája a negatív érzések és a légzés kapcsolata volt, ahol pszichológus szakemberek beszélgettek a résztvevőkkel.

Az utolsó alkalommal az időskori hallásproblémáról szólt az előadás. A meghívott előadó a saját tapasztalatait, eseteket osztotta meg a résztvevőkkel. A problémák megoldásához tanácsokat javasolt.

A relaxáció elsajátítása és a másság elfogadása csoportfoglalkozás keretében szintén a program része volt.

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) által nyújtott további lehetőségekre, mint betegklubokban való részvételre, egyéni tanácsadásra is jelezték igényüket a résztvevők.

Szanda Gábor ügyintéző