SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében EGÉSZSÉGÜGYI KISOKOS címmel egy új, 3 részes, egészségügyi témájú programsorozatot indítottunk el.

A sorozat első részében vendégünk, Mészáros Zsolt mentőtiszt remek előadásából megtudhattuk, mit tegyünk, ha embertársunknál újraélesztést kell megkezdeni, és azt is bemutatta, hogyan cselekedjünk, ha eszméletlenül találunk rá valakire.

Felhívta a figyelmünket az időben elkezdett életmentés fontosságára is. A résztvevők gyakorlatban is megtehették, hogy megkezdik az újraélesztést „Jancsin”, a gyakorló bábun, és lehetőség volt arra is, hogy az erre önként vállalkozó „eszméletlenül fekvő” személyt stabil oldalfekvéssel pozicionálják.

Nagyon jó hangulatú előadáson vagyunk túl és a résztvevők is remekül érezték magukat. A megjelentek fontosnak tartották a részvételüket ezen az eseményen, mert megerősítést kaptak arról, hogy az időben megkezdett segítség életet menthet.

Az új mottónk: Lehetsz Te is HŐS, csak merj cselekedni!

A Szolnok megyei napilap érdeklődését is felkeltettük programunkkal: a 2019. október 12-én, szombaton megjelent Új NÉPLAP és a szoljon.hu hírportál képes tudósítást közölt róla Új egészségügyi témájú programsorozat indult címmel (a cikk a hivatkozásra kattintva olvasható).

Az előadás megkezdése előtt a siket és nagyothalló emberek számára biztosított vészhelyzeti segítségkérési lehetőségről néztünk meg egy tájékoztató videót jelnyelven, feliratozással is akadálymentesítve. Itt is megismételjük a hasznos, közérdekű információkat:

Hallássérült vagyok, nem tudok telefonálni. Vészhelyzet esetén hogyan értesíthetem a mentőket, a rendőrséget vagy a tűzoltóságot?

2 módon teheted ezt meg, mindkét lehetőségről részletes tájékoztatást találsz lejjebb görgetve.

  1. A 112 SOS Hallássérülteknek ingyenes segélyhívó alkalmazás használatával: szöveges és jelnyelvi információ ide kattintva
  2. Az általad írt segélykérő SMS-ben, a hallássérültek számára működtetett segélykérő SMS számra küldve az üzenetet:

ÁLTALÁNOS VÉSZHELYZETI (S.O.S.) SEGÉLYKÉRŐ SMS SZÁM: 06-20/9000-107

További részletek a következő linken, ahol jelnyelven is megtaláltok minden tudnivalót: Segélykérés hallássérültként

A program a SzÉP keretein belül, jelnyelvi tolmácsolással valósult meg.

EGÉSZSÉGÜGYI KISOKOS 2-3. – programajánló:

  • Október 25-én, pénteken 16:00-tól megrendezésre kerül a programsorozat 2. része, ahol vendégünk, Ilyés-Túri Veronika mentőtiszt tart előadást a sebek ellátásáról, a kötözések fajtáiról, a törések, ficamok, rándulások rögzítéséről.
  • November 8-án, pénteken 16:00-tól a 3. alkalmon Kardos József vezető mentőtiszt előadásában ismerkedhetünk meg néhány egészségügyi problémával, mint például a cukorbetegséggel, magas vérnyomással, bőrelváltozásokkal, és az egészséges életmód elősegítése kapcsán néhány praktikus jó tanáccsal látja majd el a résztvevőket.

Ezekre az előadásokra is minden Tagunkat és más érdeklődőket is várunk szeretettel klubhelyiségünkbe. Címünk: SINOSZ, Szolnok, Markotányos utca 4/A.