A SINOSZ Tatabányai Helyi Szervezete a TÉMA projekt keretében egészségügyi előadást és szűrővizsgálatokat tartott, “Élj az életnek!” címmel, 2015. november 21-én 10-14 óra között, a szervezet klubhelyiségében.

Az előadást Dr. Boros József belgyógyász, sebész, a Rákellenes Egyesület alelnöke  tartotta. A főorvos a rák megelőzéséről, a szűrővizsgálatok fontosságáról beszélt. A statisztikai adatok szerint a halálozás aránya nagyon magas, a listát Magyarország vezeti az Európai Unióban. Kevesen mennek el a szűrővizsgálatokra, sajnos.

Az Európai Unió más tagállamaiban a rákszűrések aránya magas, eléri a 90 %-ot, nálunk ez az arány sajnos 50-60 %-ot mutat. A megelőzés  és a rendszeres szűrővizsgálat nagyon fontos!

Az egészségügyi előadás után a szűrővizsgálatokra került sor, melyeket Beer Jánosné, a Rákellenes Egyesület elnöke és asszisztensei tartottak meg, és vizsgálták meg a szűrővizsgálaton részt vevő tagtársakat.

Sor került BMI index, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérésre.  A férfiaknak PSA szűrésre (prosztatarák szűrés, vérvizsgálattal) adódott lehetőségük. Sokan éltek ezekkel a lehetőségekkel. Vastagbélrák-szűrést is lehetett kérni – aki ezt igényelte, annak egy 3 napos széklettesztet kell leadnia a laborban, melyből kiszűrik, nincs e vérzés a bélrendszerben, ami esetleg betegségre utalhat.

Örvendetes, hogy a tagtársak közül sokan részt vettek a programon és fontosnak tartották a  szűrővizsgálatokat.

Köszönjük szépen Dr. Boros Józsefnek, Beer Jánosnénak és csapatának  a szűrővizsgálaton való aktív közreműködését, amellyel elvégezték a vizsgálatokat, immár második alkalommal.

Írta: Pocsai Istvánné helyi elnök

Fotó: Tvarosek Józsefné megyei titkár