2017. október 27-én délután Debrecenből a SINOSZ Kecskeméti Helyi Szervezetébe érkezett Juhász Ferenc, a SINOSZ esélyegyenlőség referense, aki a jogtudatosságról és nyelvmentességről tartott előadást.

Vendégünk először, a jogtudatosság témában 3 csoportba osztotta az érdeklődőket, elmondta a feladatokat és csoportosan kellett megbeszélniük, hogy szerintük mit jelent a jogtudatosság. Ezután egy csoporttag elmondta gondolatait a jogtudatosságról, majd a másik két csoport is. Minden csoportnak más-más véleménye volt.

Az előadó elmondta, hogy pontosabban mit is jelent a jogtudatosság, ill. a kötelezettség és kötelesség, pl. 6-7 évesen kötelező iskolába járni, hogy iskolázott legyen a gyermek.

Kaptunk másik feladatot: egy levelet kellett tanulmányozni és átbeszélni a jogtudatosságot, mit kellene tenni, mi a feladatunk. Majd ugyanúgy el kellett mondani a többség véleményét.

Ezzel átláttuk, hogy a hallássérülteknek is tisztában kell lenniük a jogtudatossággal, a jogaikkal, hogy merjenek felelősséget vállalni, és minél több információt kell szerezni, mielőtt döntünk. Kaptunk sok példát, hogy jobban megértsük ezt a témát.

Azután következett a nyelvmentességgel kapcsolatos téma. Jufe elmondta, hogy Magyarországon milyen lehetőségeink vannak a nyelvtanulással kapcsolatban. Azt is elmondta, hogy régebben a hallássérültek felmentést kaptak idegen nyelv tanulása alól, mert akkoriban úgy gondolták, nem képesek megtanulni egy idegen nyelvet. Véleménye szerint ez hiba volt. Ma már minden diplomás hallássérültnek kötelező a nyelvvizsga, így könnyebben meg lehet érteni az adott idegen nyelvet. Aki nem tanulta meg a nyelvet, az Magyarországon fog “ragadni”.

Érdekes volt az előadás, amely a T.É.M.A.-program keretében valósult meg.

Gál Franciska megyei titkár