A SINOSZ Makói Helyi Szervezete 2022. július 28-án látogatást szervezett Kecskemétre, mely során felkerestük a tavaly 50 éves fennállását ünneplő Rajzfilmstúdiót.

A programra szép számmal jelentkeztek érdeklődők, hogy betekintést nyerhessenek a rajzfilmkészítés rejtelmeibe, velünk tartottak szegedi, szentesi, hódmezővásárhelyi és kecskeméti tagjaink. A stúdió kerítésére, illetve folyosóján kihelyezett plakátok sora mellett haladtunk el, melyeken a fél évszázados jubileum alkalmából visszatekinthettünk a rajzfilmkészítés történetére. Olyan plakátot is láthattunk, mely az udvaron lévő fát ábrázolja, ami már az alapítást megelőzően is ott volt, lombjait azok nevei alkotják, akik a stúdió munkatársai voltak, vagy jelenleg is ott dolgoznak. Megtudhattuk, milyen hazai és külföldi filmeket gyártottak itt, sokan visszaemlékeztünk gyermekkorunk kedvenceire: például a Vízipók-csodapók, Leo és Fred vagy a Magyar népmesék című sorozatokra.

A vetítőteremben Neuberger Gizella, a stúdió nyugalmazott munkatársa megismertette velünk a stúdió működését, a filmkészítés finanszírozását, és persze a technikai ismereteket is megosztotta velünk. Igazán érdekes volt számunkra, hogy hogyan is áll össze egy rajzfilm: például pörgetős könyveket, vagy különböző, számunkra fura nevű pörgetőket – taumatrópot, zootrópot, fenakisztoszkópot, praxinoszkópotpróbálhattunk ki. Megtudhattuk azt is, hogy hány rajzra van szükség 1 másodpercnyi filmanyaghoz -rengetegre, 24 darabra! Ez alapján könnyen kiszámolható, hogy 5 perc produkció több ezer rajz elkészítését igényli, minden egyes szereplőt, illetve azok mozgásfázisait meg kell rajzolni. Ezen csak úgy lehet „spórolni”, hogy az ismétlődő mozdulatokat elég egyszer megrajzolni. Számos érdekességet láthattunk, több saját gyártású rövidfilmet is megtekintettünk, melyek szöveg nélkül is szórakoztatóak voltak, vagy hűen közvetítették a mondanivalójukat. Természetesen manapság már modern eszközökkel készítik az animációs filmeket, az analóg technikát felváltotta a digitális technika, mely lényegesen átalakította az alkotó munkát.

A látogatás végén lehetőségünk volt apró ajándéktárgyak vásárlására, melyek által az itt készült, gyermekkorunkban nézett rajzfilmsorozatok emlékeit vihettük magunkkal.

A stúdióból a kecskeméti szervezetbe mentünk a Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke, Farkas Csaba kedves invitálására.

Köszönjük a Kecskemétfilm Kft. munkatársainak, Varga Mártának és Neuberger Gizellának a látogatási lehetőséget, hogy csoportunknak bemutatták a stúdió működését, illetve betekintést nyújtottak a rajzfilmgyártás kulisszatitkaiba. Külön hálásak vagyunk az érkezésünkkor ajándékként kapott DVD-ért, mely a stúdió saját gyártású animációs filmválogatását tartalmazza jelelve és feliratozva.
Köszönettel tartozunk Marton Orsi jelnyelvi tolmácsnak közreműködéséért az akadálymentes kommunikáció biztosítása érdekében.

Nagy Éva Mária

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

ÖSSZES KÉPÜNK MEGTEKINTHETŐ IDE KATTINTVA