A SINOSZ Makói Helyi Szervezete 2022. augusztus 4-én szervezett programján igazán különleges élményekben lehetett részünk. A sándorfalvi Nádas-tó mellett induló tanösvény deszkapallóiról letérve, a villanypásztorok mögött teljesen más szemszögből ismerhettük meg a bivalyokat.

A Mákszem Bivalyoskert házigazdái, Balogh Bernadett és Tóth Gábor fogadták csoportunkat, és máris itt ért minket az első meglepetés: a csorda legszelídebb bivalytehene, Ursula aznap hajnalban adott életet egy kisborjúnak, melyet tisztes távolságtartással megcsodáltunk. Ezt követően egy szűk ösvényen a hűs árnyékban merengő bivalycsordát kerestük fel, a villanypásztor által biztonságban, de mégis testközelből szemlélhettük, leveles faágakkal etethettük, sőt a bátrabbak meg is simogathatták őket.

A felnőtt állomány a Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark bejáratától nyíló, annak részeként (az önkormányzat által) megépült Ökopark 20 hektáros nádas területén, és a közvetlen mellette lévő, szintén 20 hektáros nyári legelőkön van. A kilátóból vagy a tanösvény pallósorán végigsétáló látogatóknak kihívás lehet megpillantani őket a magas nádas miatt, hiszen ezen a 40 hektáron bárhol legelhetnek, amerre kedvük tartja. Ezért is volt különleges élmény számunkra, hogy a kulisszák, vagyis a villanypásztor és nádas mögé beengedtek minket.

Az 500 méter hosszú ívelt tanösvény egy 200 négyzetméteres bivalyistállót, három merengőt, valamint egy kilátót kapcsol össze. Az idelátogatók így betekintést nyerhetnek a nádi élővilágba, élvezhetik a táj átalakulását, amely során a bivalyok segítségével az elnádasodott terület több ütemben újra gazdag madárvilággal rendelkező, rekultivált mocsaras területté válik.

A hűsítőként kínált házi bodzaszörp elhörpölgetése után még egy élmény várt ránk, lánctalpas mini terepjáróval rázkódhattunk kint, a terepen.
A Mákszem Bivalyoskert mindennapi életét figyelemmel kísérhetitek az alábbi linken:
BIVALYOSKERT

Köszönjük a Mákszem Bivalyoskert házigazdáinak a kedves fogadtatást és az általuk kitalált programot, örömmel jövünk el máskor is!

Nagy Éva Mária

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

KÉPEINK ÉS VIDEÓINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK