A SINOSZ 110 éves fennállásának évfordulója meghatározó volt a szervezetek életében ebben az évben. Az év folyamán gyakran elhangzott, hogy méltó módon kellene megünnepelni ezt a jelentős eseményt.

Az odautazásnak több alternatívája volt, végül mi a csoportos vasúti utazásnál maradtunk. A Békés Megyei Szervezettől ilyen formában 34 fő utazott november 11-én a MOM Sport Rendezvényközpontban megrendezett SINOSZ 110 éves születésnapi ünnepségre. A rendezvény helyszínének megközelítése nem jelentett problémát, időben érkezett a csoportunk. A regisztráció után, az elhelyezkedés többé-kevésbé sikeres megtörténte után 10 órakor, a programnak megfelelően megkezdődött az ünnepi műsor.

Hallássérült gyerekek színpadi előadás formájában eljátszották a SINOSZ létrejöttének történelmi alakuló gyűlését, majd egy zenés-táncos darabot adtak elő. Ezt követően Kósa Ádám, a SINOSZ országos elnöke ünnepi beszédében méltatta a szervezet életében elsősorban az elmúlt években elért jelentős, kiemelkedő eredményeket a jelnyelv Alaptörvénybe foglalását illetően, és hogy az Európai Parlament révén nemcsak országos, hanem európai szinten is kiemelkedő szervezetté vált a SINOSZ. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a jövőben is jelentős feladatokat kell még megoldani a teljes körű akadálymentesség elérésének megvalósulásáért.

A következő ünnepi előadó Áder János köztársasági elnök úr, a rendezvény fővédnöke volt, aki méltatta a SINOSZ eredményeit és azt a jelentős fejlődést, amely a szervezetben megmutatkozik úgy a jelnyelv általánossá tételét, mint annak a törvénybe foglalt elfogadottságát illetően. Kiemelte, hogy igen jelentős az a tevékenység, amit a SINOSZ a sérült emberek önálló életvitelének javítása érdekében végzett.

Ezt követően Colin Allen úr, a WFD elnöke köszöntötte a résztvevőket, és beszédében kiemelte, hogy a WFD, azaz a Siketek Világszövetségének 3. Nemzetközi Konferenciájára került sor november 8. és 10. között Budapesten, melynek a SINOSZ volt a rendező szervezete. Ez igen jelentős és sikeres esemény volt, amely a SINOSZ-t világviszonylatban is ismertté tette. Kihangsúlyozta a szervezet által elért eredményeket, és további jó munkát kívánt a jövőt illetően.

Az ünnepi köszöntők után a SINOSZ szervezetéért több éven át végzett eredményes munkájuk után többen Oros Kálmán-emlékérmet vehettek át Kósa Ádám úrtól, a SINOSZ országos elnökétől.

Ezzel az ünnepség hivatalos része lezárult. Ezt követően kötetlen beszélgetésekre, játékos programokra került sor, és ebédelési, illetve étkezési lehetőségek közül is bőven lehetett válogatni. Az ünnepi program 15 órától folyatódott. Először a SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgáltatás kvízjátékának eredményhirdetését tartották meg, majd a program szerinti színpadi előadásokra került sor. Ezeken a programokon már nem minden tagunk vett részt, mivel többen előtte hazautaztak. Úgy érezzük, hogy a SINOSZ 110 éves évfordulójának ünnepsége méltóképpen került megrendezésre. Nagy tisztelettel köszönjük Áder János Köztársasági Elnök Úrnak, hogy – mint a rendezvény fővédnöke – megtisztelte jelenlétével a SINOSZ 110 éves születésnapi rendezvényét. Köszönet a rendezők áldozatos munkájáért, hogy ilyen nagy létszámú, jelentős eseményt sikeresen megvalósítottak. Külön köszönjük a SINOSZ Békés Megyei Szervezet titkárának, valamint a Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársainak a segítséget!

Fekete István és Szabó Alexandra

Békés megyei Elnökség