A SINOSZ országos projektje keretében Békéscsabán zajló szájrólolvasási tréningről az egyik résztvevő gondolatait adjuk közre:

Eddig sosem volt példa a szájrólolvasási képesség fejlesztésére felnőtt nagyothallók számára*. Kellemes meglepetés volt, hogy mekkora érdeklődés van a tréningre. Nagy könnyebbség a hallássérültek számára, hogy fejleszthetik a szájrólolvasási képességüket, hiszen ők is szeretnének a környezetükkel minél tisztábban és érthetőbben kommunikálni, elkerülni az estleges félreértéseket, konfliktusokat.

A gyakorlatok során megtanultuk, hogy az adott magánhangzókat és mássalhangzókat hogyan kell képezni, és ezzel mennyivel könnyebben megértethetjük magunkat halló társainkkal. Például, sok tagunk ráeszmélt, hogy eddig néhány hangot rosszul képzett, és ezeket Szabó Éva szurdologopédus segítségével korrigáltuk. A szájról olvasás egy plusz támaszkodási pont a hallássérült személynek.

Az első alkalom után mindenki úgy érezte, hogy szükség van a további órákra.

A tréningek során egyre jobban látható volt a fejlődés és – már a 6. alkalmon is túl – nemcsak szavakat, hanem mondatokat is tudunk szájról leolvasni. Magabiztosságot ad a képesség, hogy egyre jobban megértjük a másik embert.

Krisánné Simon Tímea, részt vevő SINOSZ-tag

* Ez az állítás esetleg Békéscsabára igaz, Budapesten, a SINOSZ-ban éveken át tartott szájrólolvasási foglalkozásokat Uhri Imre tanár úr. (a szerk.)