Laczka Zsanett, a SINOSZ esélyegyenlőségi referense tartott előadást a 2017. október 9-i klubnapon a Somogy Megyei Szervezetben.

Az előadó a Jelnyelvi törvényről beszélt. Először kérdezett a tagoktól, hogy mennyit tudnak erről a törvényről. Többen tudták azt, hogy mikor alkották meg ezt a törvényt. Közben kvízjáték is volt. Az előadó feltett egy kérdést a részvevőknek, hogy a siketek szerint az anyanyelvük-e a jelnyelv, amire mindenkinek a válasza IGEN volt.

Videón megmutatta a LORM ABC-t, a taktilis jelnyelvet, a tadoma vibrációs módszert, amiket érdekesnek találtak a tagok. A bilingvális oktatásról elmondta, hogy pontosan mit jelent.

A jelnyelvi törvénnyel összefüggő törvénymódosításokat is ismertette az előadó, pl. a CRPD árnyékjelentés, az egyenlő esélyű hozzáférés, információkhoz való hozzáférés, a szülők tájékoztatása, a bilingvális oktatási lehetőségek, az országgyűlési képviselők jogállása vonatkozásában.

A Médiatörvényről is hasznos információk hangzottak el, amelyeket érdemes tudni, pl. minden közszolgálati tv műsorainak feliratozási feltételeit, és hogy panasz esetén hová fordulhatunk. ”IGAZ-HAMIS” játékkal zárult az előadás.

A részvevőknek jelképes ajándékokat osztottunk, és vendégünknek megköszöntük az előadást, amelynek jóvoltából több új információval gazdagodtunk.

Szalkai Iván megyei titkár