A SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetében 2017. február 17-én 16 órától, a T.É.M.A. projekt keretében NAV-előadást és fórumot tartottunk, amelynek megtartására Kotrics Istvánné, a NAV győri tájékoztatási kiemelt referense kapott felkérést.

Az előadás témaköre a 2016. év személyijövedelemadó-bevallás volt. Az előadó újdonságként bemutatta az ügyfélkapu-regisztráció szerepét, mivel az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező személyek a NAV által elkészített adóbevallás-tervezetet 2017. március 15-től megtekinthetik a www.nav.gov.hu weboldalon.

Fontos információként hangzott el, hogy az ügyfélkapu-regisztráció hiányában, amennyiben valaki 2017. március 15- ig kéri, akkor a NAV megküldi az adóbevallás tervezetét, amelyet igényelni lehet SMS-ben, www.nav.gov.hu/eszja/eszja űrlapon, formanyomtatványon, ügyfélszolgálaton és a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül. Március 15-e után az igénylés csak személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be. Aki egyetért a NAV által készített adóbevallási tervezettel, annak semmit nem kell tennie. Aki nem ért egyet az adóbevallási tervezettel, az a bevallást módosíthatja ügyfélkapun keresztül az online felületen, vagy postán kapott tervezet esetén a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki nem módosítja az adóbevallási tervezet, és 2017. május 22-ig nem nyújt be 16SZJA jelű bevallást, ill. határidőig munkáltatói adóbevallás sem érkezik a számára, akkor a NAV által elkészített tervezet lesz a hivatalos adóbevallása.

Kotrics Istvánné felajánlotta, hogy a NAV győri ügyfélszolgálata és személy szerint ő is segítséget nyújt a hallássérültek ügyfélkapu-regisztrációjában. Ehhez összegyűjtjük a hallássérültek ügyfélkapu-regisztrációs igényeit, és előzetesen időpontot kell egyeztetni Kotrics Istvánnéval.

Az előadás további részében sok-sok információ hangzott el, többek között a családi és a súlyos fogyatékosság alapján igénybe vehető kedvezményekről; az ingatlaneladás, a CAFETERIA-rendszer adózási szabályairól, és azok változásairól.

Az előadást követő fórumon Kotrics Istvánné közérthető válaszokat adott a felvetődő kérdésekre. Az előadó a fórumot követően több hallássérülttel személyesen is konzultált jelnyelven, mivel siket szüleitől tanulta a jelnyelvet.

Az előadás és fórum jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a jelenlévő hallássérültek megismerjék a 2016. évi adóbevallás főbb elemeit, az ezzel kapcsolatos teendőket és az adóévre vonatkozó bevallási kötelezettség teljesítésének a határidőit.

Magyar Balázs megyei titkár