Olvasd el beszámolónkat és nézd meg a videókat is a cikk végén! ⇓


Ahogy hűvösödik az idő, jó visszaemlékezni az őszi programokra. A Siketek Világnapja, melyet idén Zalaegerszegen tartottunk, csodás emlékeket idéz fel bennünk.

Emeld a kezed! Siketek Világnapja 2018

A Siketek Világszövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján, ill. utolsó hetében világszerte siket és nagyothalló közösségek ezrei emlékeznek meg a Siketek Világnapjáról.

A hazánkban is évente megünnepelt világnapot ebben az évben Zalaegerszegen rendezhettük meg, 2018. szeptember 22-én.

A SINOSZ Országos Elnöksége által kiírt pályázatra egy átfogó, egész napos programot ígérő pályázatot nyújtottunk be a SINOSZ Zala Megyei Szervezete nevében. A mi pályázatunk nyert, nagyon örült mindenki, bár tudtuk, nagyon sok munka vár ránk.

A Világnapi Bizottság helyszínbejárását még a Falumúzeumban tartottuk meg, de rövidesen kiderült, hogy ott építési munkálatok kezdődnek, így más helyszín után kellett nézni.
Kérdések, amire már akkor, a szervezőmunka kezdetén gondolni kellett:

 • Hány személyre számíthatunk?
 • Szabadtéri vagy zárt hely lesz az ideális?
 • Milyen időjárás lesz szeptember végén?
 • Milyen tömegközlekedéssel lehet megközelíteni a helyszínt?
 • Milyen programokat szervezzünk a különböző korosztályok részére?
 • Étkeztetés /milyen legyen?, hány főre?/

Az Emeld a kezed! Siketek Világnapja Zalaegerszegen című rendezvény egyik célja az volt, hogy a saját nyelvvel és így saját kultúrával rendelkező kisebbség, a siketek világát közelebb hozzuk a hallókéhoz.

A programok jelentős része a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban került megrendezésre, így szélesebb közönséget vontunk be azáltal, hogy kivittük a rendezvényt a SINOSZ falain kívülre. De gondoltunk a távolabbról érkező vendégekre is, és két külső helyszínnel készültünk, hogy bemutassuk szép városunkat.

A városnézés a rossz idő miatt meghiúsult, de a tévétoronyba sokan fellátogattak és a kilátóból csodálták meg a Zalai-dombság szépségeit, a toronyban lévő kávézóban pedig a kávékülönlegességeket is megkóstolhatták a vendégek.

A rendezvény fő helyszínének kapui 10 órakor nyíltak hivatalosan, persze most is voltak korai vendégek, akiket még kicsit álmosan, de szeretettel fogadtunk.
11.00 órakor a színpadon Gecse Péter, Zalaegerszeg város alpolgármestere pár szóban elmondta, hogy mennyire örülnek ennek a rendezvénynek, mert nagyon fontos a város számára is az esélyegyenlőség. Sáfrány Margit, a SINOSZ alelnöke megnyitotta a Siketek Világnapját.
11.30-kor kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét: a résztvevők széles körben mutatták be a helyi szociális háló részeit. A pódiumbeszélgetés témavezetője dr. Tapolczai Gergely volt; résztvevői:

 1. Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető titkára
 2. Zsolnai Judit, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője
 3. dr. Baracskai Józsefné, Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, megyei igazgató
 4. Horváth Gáborné, a Hallod?! Szülőklub Egyesület elnöke
 5. Bengő Hajnalka, a Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője
 6. Básti Zoltán, az FSZK Montázs Projekten belül a Zalaegerszegi Információs és Koordinációs Pont hálózati koordinátora
 7. Dr. Kovács Ferenc, Zala megyei egyenlőbánásmód-referens

Közben megnyílt a büfé, ahol volt gulyásleves, óriáspalacsinta, hamburger, sült hús és zalai röviditalok várták a vendégeket. A finom falatok fogyasztása közben kellemes beszélgetések alakultak.
A következő érdekes program a tornateremben várta a résztvevőket. Itt elsősegély-bemutatón, egy „baleseti helyszínen” találták maguk az érdeklődők. A gyerekek ügyesen mérték fel a sérüléseket és kötözték a „sérült” végtagokat.
A színpadi műsorra a hívogatást mindenki a bőrén érezhette, izzott a levegő, peregtek a dobverők, a Boombatucada dobosok műsorára sokan táncra is perdültek.
A Kanizsai Fiatalok Közössége gyerekcsoportja, a Magic Ritmo Tánccsoport egy dalt adott elő jelnyelven, és táncműsorral is készültek. Nagyon ügyesek voltak.
A Zalaegerszegi Hastánc Egyesület Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport keleti zenére látványos koreográfiát mutatott be. Minden szem a színpadra szegeződött.
A SINOSZ Baranya Megyei Szervezetének két hölgy tagja jelelte el a Magyarország c. dalt. Látható volt, hogy izgultak, de hatalmas szeretettel fogadta őket a közönség.
A Speed Kötélugró Klub több generációt hozott el és mutatták be műsorukat.
“Sztorizgatunk” rovatunkba Budapestről érkezett a fellépőnk, Nagy Attila siket fiatalember. Vidám, közvetlen és nagyon humoros sztorikkal készült.
A néptánccsoportok a környező tájegységek táncaival és népviseletével ismertettek meg minket. Végül Bogdán Mariann interaktív drámaelőadása zárta a színpadi produkciókat.
A tornateremben a délután folyamán floorball, pingpong, tollaslabda várta a sportolni vágyókat. Nagy örömünkre sokan sportoltak.
A teremből kiérve a Vöröskereszt Egészségpontjánál lehetett vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásméréssel vigyázni az egészségre.
Az emeleten körülnézve egy piactérre emlékeztető zsongás vett körül, hiszen ahogy felértünk a lépcsőn, egyből a fazekasmester hívogatott minket. Kezünkbe vehettük az agyagot és segítséggel szép kerámiák születtek. Mellette a fafaragást lehetett tanulni vagy egyszerűen csak gyönyörködni a kiállított fafaragásokban. Ha továbbindultunk, a kézműves műhelybe értünk, ahol a kavicsfestésben és a virágkötésben élhették ki művészi tehetségüket az érdeklődők. Ügyes kezű önkéntes varázsolt csodákat a gyerekekre hennával, arcfestékkel és a csillámtetkó is hatalmas sikert aratott.
Tüsi bohóc fiatalokat és időseket is jókedvre derített, a dobosok előadásán még táncra is perdült.
A SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgáltatás asztalához érve sok információt és segítséget kaphattunk. A terem másik felében a SoleCall várta interaktív játékkal a betérőket.
Egy másik terembe érve színvonalas, érdekes filmeket lehetett nézni: a Siketek Filmfesztiválján díjat nyert filmek kerültek bemutatásra.
A szabadulószoba próbára tette a csapatok érzékszerveit. A szagláson, látáson és tapintáson kívül a logika és a gondolkozás is szükséges volt a feladatok megoldásához.
A segítségre mindenkinek szüksége lehet, így büszkén néztünk azokra, akik véradással segítettek egy külön helyiségben. Ezúton is köszönjük nekik!

Közel 320 vendég vett részt a Világnapon!, melynek megrendezéséhez sok segítséget kaptunk. Köszönjük a jelnyelvi tolmácsok és az önkéntesek egész napos munkáját.

Idézzük fel ezt a szép napot a rendezvényről készült filmes összeállításunkkal is:

Hogy milyen volt? Nézzétek meg, mit mondtatok róla :-):

A rendezvény utáni “gyors” beszámolónkban további fotókat is találtok:

Emeld a kezed! – A siketek világnapját ünnepeltük Zalaegerszegen

Támogatóink, akik hozzájárulása nélkül rendezvényünk nem sikerülhetett volna ilyen jól:
SINOSZ, Tv-torony, Decathlon, Nagy Attila, Adomány Központ, Gerő cukrászda, Lendvai fagylaltozó, My Lord Kávé- és teaház, Mirtusz Virágbolt,  Díszpinty Gasztrobár, Zalaegerszegi Önkormányzat, Végh Miklós, Kámán Richárd.
Nagyon köszönjük a támogatóknak a segítséget, az adományokat, és mindenkinek köszönetet mondunk, aki bármilyen módon segítette a világnap létrejöttét.