2021. július 6-án idei első városismereti sétánkra vártuk a SINOSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezetének tagjait. A nagy kánikula ellenére szép számmal jöttek el érdeklődők a városnézésre, mely során a szecesszióval ismerkedtünk, és a szecesszió legnagyobb szegedi építészéről hallhattunk igaz történetet Tasnádiné Zsike idegenvezetőnk jóvoltából.

„Hol volt, hol nem volt, amikor az orosházi ezermester, Oszadszki Mihály legkisebb fia, Ede elindult szerencsét próbálni. Szegeden találkozott egy építőmesterrel, akitől megtanulta a szakmát és elnyerte leánya kezét. Boldogságban, jólétben éltek, a legkisebb fiú tündérekkel, liliomokkal díszítette házait, míg aztán az egyik tündér életre kelt, és örökre megváltoztatta az építőmester életét…” – Így kezdődött a mesénk.

Hogy ki volt az a bizonyos építőmester? A magyar szecesszió kiemelkedő tervezője volt, akit „magyar Gaudínak” is neveztek. Annak ellenére, hogy legismertebb műve, a Reök-palota nagyon ritka magyar példája az art nouveau francia, illetve spanyol irányvonalának, ez az elnevezés félrevezető, hiszen legtöbb épülete ennél szigorúbb vonalvezetésű, kevesebb növényi és egyéb díszítést alkalmaz. Országos szinten Magyar Ede egyedi munkássága mind a mai napig kevéssé ismert. Ennek lehetséges okai korai halála és az a tény, miszerint összes művét vidéken alkotta. Szeged belvárosának arculatát nagymértékben meghatározta. Ezen épületeinek mentén sétálva, időnként lépcsőházakba betekintve ismerhettük meg az életművét és szerelmének történetét.

Az építész életrajzát itt olvashatjátok el, és fotókat is találtok néhány általa tervezett épületről: MAGYAR EDE

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk Tasnádiné Zsike idegenvezetőnknek, és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsunknak a szakmai közreműködésükért.

Nagy Éva Mária