A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felkérésének tettünk eleget, amikor június elején érzékenyítő órákat tartottunk Békésen.

Mivel alsó tagozatos osztályoknak kellett tartani az órákat és már a tanév vége is kopogtatott az ajtón, így játékos foglalkozásokkal készült Balogh Melinda Andrea súlyosan nagyothalló animátor. A jelnyelvi tolmács Szlaukó-Fischer Nóra volt.

Melinda mindegyik osztálynál hasonlóan építette fel mondanivalóját. A titkár rövid bevezetése után beszélt saját magáról. Elmondta, hogyan tanult meg jelelni, milyen iskolákba járt, hogyan tanult meg beszélni és szájról olvasni. Ezután érdeklődött, hogy találkozott-e már valaki hallássérült emberrel. Ha igen, akkor megkérdezte az élményeket, hogy honnan tudta, hogy hallássérült, akit lát és hol találkoztak. A gyerekek szívesen mesélték el, számukra milyen volt egy-egy ilyen találkozás.

Ezt követte a vidám játék. Volt olyan osztály, ahol csak a párkeresést játszottuk, de volt, akinél a pletykajátékra is volt lehetőségünk. A gyerekek nagyon élvezték a jelek tanulását és igazán gyorsan és ügyesen meg is jegyezték azokat. Melinda jól látható helyről, taps után jelelt egy-egy képet. A diákok megkeresték, hogy kinél van, és a párok egymásra találása után hangosan is kimondták a megfejtést. A pletykajáték érdekes eredményeket hozott, amin mindenki jót kacagott. A legviccesebb az volt, amikor a kiinduló „A cica és a kutya játszik.” mondatból a végére „asztal” lett.

Nehéz nap volt ez az animátor és a jelnyelvi tolmács számára, hiszen 270 tanulót szólítottak meg 11 óra alatt.

Köszönjük az iskola felkérését, a gyerekek figyelmét és érdeklődését.

Bognár Gyöngyi megyei titkár