2017. június 10-én, szombat délután, a NEFAG játszótér területén jó hangulatú egészségnapot tartottunk.

Már a program kezdete előtt nagy volt a sürgés-forgás, hiszen előkészültünk a programokra. A szolnoki TESCO EXTRA Áruház jóvoltából gyümölcsöket és péktermékeket tudtunk kóstoló formájában kiadagolni a résztvevőknek, és a meghívott vendégeknek biztosítottuk a területet. Elfogadta meghívásunkat az Esély Közalapítvány, az Én is vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete, a Pannon Halláscentrumok, a Forever Living Product képviselői, akik hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket.

A játszótér területén rajtunk kívül más csoportok is voltak, akik lelkesen becsatlakoztak egy-egy bemutatóba. A megnyitót követően egy mozgalmas bemelegítő programmal kezdtünk: fitform aerobic volt Szaszával. Ezzel is szerettük volna hangsúlyozni, hogy a mozgás különböző formái mindenki számára elérhetők egy kis odafigyeléssel. A bemutatót követően Szathmáry Alexandra, Szasza még velünk maradt, és válaszolt a felmerült kérdésekre, tanácsokat adott.

Az igen aktív kezdést követően, pihenés gyanánt, egy nagyon szép feladatnak tettem eleget. Horváth Mónikának, a Szolnoki Mentőállomás vezetőjének átadtam a SINOSZ J.-N.-Sz. Megyei Szervezete által a “Plüssmacit minden mentőautóba!” kampányhoz csatlakozva gyűjtött macikat.

Ezt követően a Vöröskereszt Megyei Szervezetének képviselői egy nagyon hasznos, újraélesztési bemutatóval színesítették a programunkat. Elmondták, mi az a protokoll, ami szerint eljárva jó eséllyel segíthetünk a bajbajutott társunkon. Ezt a technikát az érdeklődők ki is próbálhatták a helyszínen.

A kicsit passzívabb bemutatót követően újra az aktív mozgásé volt a terep. Farkas Gabriella – Szolnok első salsa oktatója -, és Mészáros Tamás cajon nevű dobján, egy rendkívüli táncórát tartott. Gabiék megmutatták, hogy egy pici segítséggel, lufival, a siketek számára is elérhető boldogságforrás lehet a tánctanulás. A dob mély hangjainak rezgése a lufin keresztül érezhető, mellyel a ritmust tudjuk követni. Gabi egyértelmű kézjeleit követve alaplépéseket tanulhattunk  meg. Az esélyegyenlőség jegyében volt olyan halló résztvevő, aki vállalta, hogy füldugót használva vesz részt ezen a rendkívüli órán. Nagyon jó hangulatú, vidám tánc vette kezdetét, amit mind a siket és nagyothalló résztvevők, mind a hallók élveztek! Az óra végén a lufikat együtt dobtuk fel a magasba! Sajnos a bemutató közben már az időjárás jelezte szándékát az esőre, és egy igen nagy vihar csapott le. Még időben fedezékbe tudtunk menni. A bemutatók közben vérnyomás- és vércukorszintmérés is zajlott, amit a vihar ideje alatt is folytattunk. Szerencsére kiugró eredményt nem tapasztaltunk senkinél. A folyadékfogyasztás fontosságára felhívva a figyelmet, ásványvizet osztottunk a jelenlevőknek. Az időjárás nem akart javulni, így sajnos a pétanque bemutatót csak minimális gyakorlati résszel tudta Rezes Ferenc megtartani, mert a homokpályát elmosta az eső… Nagyon érdekes, taktikai csapatjáték ez, amit reméljük, hogy egyszer tényleg a rendes pályán is kipróbálhatunk majd! Az időjárásra tekintettel sajnos a segítőkutyás bemutatót nem tudtuk megtartani, de a hangulat végig jó volt! Egy szuper, tartalmas,mozgásban gazdag délutánt töltöttünk együtt, ami minden résztvevő számára hasznos volt.

Köszönöm mindenkinek a részvételt, hogy elfogadták a meghívást és jelenlétükkel emelték az esemény színvonalát! Szeretném megköszönni a program ideje alatt nyújtott segítséget Takácsné Elvirának, Hoppál Ilonának, Tüski Istvánnak, Szöllősi Csabának, Pályi Ferencnének, valamint a Hangtrend Kft.-nek a profi hangosítást és a pozitív hozzáállást!

A fényképek tükrözik a jó hangulatot és önfeledtséget, ahol mindenki egyenlő esélyekkel vett részt a programon!

Nagy Ágnes megyei titkár