2018. június 15-én Óvjuk értékeinket! címmel az értékeink, vagyontárgyaink védelméről hallhattunk bűnmegelőzési előadást a SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezetében, melyet a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottunk meg.

Előadónk, Dr. Mándoki Anna, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság munkatársa, példákkal alátámasztva magyarázta el, hogyan előzhetjük meg, hogy bűnelkövetők áldozataivá váljunk.

Elmondta, hogy városunkban ritkán fordul elő betörés, ha elő is fordul, akkor általában nem hódmezővásárhelyi az elkövető. Nagyon sok óvintézkedést tehetünk otthonaink védelméért, nemcsak technikai rendszerek használatával, hanem a szomszédok egymásra figyelésével: a SZEM –Szomszédok Egymásért Mozgalom is nagyon hatékony. Mindemellett ne hívjuk fel értékeinkre a rossz szándékú emberek figyelmét: ne osszunk meg a facebook-on képeket házunkról, értékeinkről, utazásainkról.

Hódmezővásárhelyen nagyon sok kerékpárlopás történik, de ha bekamerázott tárolóban hagyjuk, biztonságos zárat használunk, akkor ennek kockázata is csökkenthető.

A bankkártyáink biztonságos használatáról is szó volt, hiszen az ezzel kapcsolatos csalások is jellemzőek. Érdemes korlátozni a kártya használatát és PIN-kódunkat sosem szabad a bankkártyánk mellett tartani! Az internetes vásárlásokkal pedig kiemelten óvatosnak kell lenni, hiszen jelenleg ez az egyik legelterjedtebb bűnözési forma. Ne dőljünk be a kecsegtető ajánlatoknak és ne adjuk ki adatainkat gyanakvás nélkül.

A házakhoz becsengető idegeneket nem szabad beengedni, hiszen a trükkös lopásokra szakosodott bűnözők könnyen kifigyelik és eltulajdoníthatják értékeinket. A szolgáltatók munkatársai fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, igazolni tudják kilétüket.

Előadónk számos olyan eszközt bemutatott, amelyek használatával biztonságosabbá tehetjük otthonainkat. Kiemelte, hogy tettenérés esetén nem érdemes hősködni és harcba szállni az elkövetővel, hiszen tragikus fordulat is lehet. Hívjunk rögtön segítséget, illetve a tett helyszínét hagyjuk eredeti állapotában, hiszen ha össze-vissza járkálunk, akkor az értékes szagnyomok eltűnnek. Sajnos sokan, főleg idős károsultak, nem mernek bejelentést tenni a rendőrségen, mert szégyellik, hogy bűnelkövetők áldozatává váltak, vagy naivan bedőltek a csalóknak.

Érdemes ilyen témában programot szervezni, hiszen bármelyikünkkel megtörténhetnek hasonló cselekmények. Reméljük, hogy az elhangzottak hatására jobban odafigyelünk a biztonságunkra. Résztvevőink nagy érdeklődéssel hallgatták az előadót, és saját átélt történeteiket is elmesélték. Nagyon örültek az ajándékba hozott védelmi eszközöknek, ezekért a meglepetésekért külön köszönettel is tartozunk Dr. Mándoki Annának és munkatársának. A program során nyújtott közreműködését köszönjük Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak!

Nagy Éva Mária helyi ügyintéző