Idén már harmadik alkalommal, 2018. június 12-én a SINOSZ Fejér Megyei Szervezte, mint Esélykör (fogyatékosügyi szervezetek hálózata) tagja részt vett Székesfehérvár belvárosában megrendezett „Értéket teremtünk” – Esélynapon. A nagyszabású, társadalmi integrációt, szemléletformálást és érzékenyítést elősegítő rendezvény a Fejér megyei CSEÖH koordinálásában és a helyi önkormányzat támogatásában valósult meg.

Az Esélynap lehetőséget adott arra, hogy megismerjük a fogyatékkal élők mindennapjait. A programon részt vevő fogyatékosügyi szervezetek önkéntesek bevonásával és együttműködésével interaktív módon, játékos formában mutatták be saját tevékenységüket, szolgáltatásaikat, valamint a fogyatékkal élő emberek mindennapjait.

Zenés-táncos és érzékenyítő programokkal, terápiás és vakvezető kutyás bemutatóval, kerekes székes akadálypályával, „Élő könyvtár”-ral – egy tabuk nélküli beszélgetés erejéig fogyatékossággal élő személy kikölcsönzésére – integrált kézműves foglalkozásokkal, bekötött szemes tandembiciklizéssel várták az érdeklődőket.

Szervezetünket az elnökség tagjai és Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársai képviselték. Sátrunkat általános iskolás gyerekek és szakközépiskolás diákok látogatták meg, ahol játékos, kreatív formában koruknak megfelelő szavakat jelnyelven sajátíthattak el. Az esélynap Élő könyvtárában – siket tagunktól a jogosítvány megszerzéséről, az autóvezetésről – hogyan hallják meg a szirénázó mentőautót – kapcsolatban érdeklődtek.

Az idei esélynappal a szervezők azt szerették volna megmutatni, hogy a fogyatékkal élők is szerves részei, értékes tagjai a társadalomnak. A nap célja az volt, hogy bepillantást nyújtson a fogyatékkal élők mindennapjaiba.

Troppert Zita megyei titkár