2018. május 16-án és 28-án – a SINOSZ támogatásának jóvoltából – Schmidt Mónika animátor érzékenyítő órákat tartott a Padányi Katolikus Iskolában.

A gyerekek nagy érdeklődéssel vettek rész a nem mindennapi órán az  5. a és 6. b osztályokban. A rendhagyó tanítási óra lényege, hogy a siket és nagyothalló emberek világába enged bepillantást a gyerekek számára.

Az osztálytermekben Schmidt Mónikával szemben állt Földesi Éva, a SINOSZ Veszprém Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatának szakképzett jelnyelvi tolmácsa, akinek köszönhetően akadálymentesen zajlott a kommunikáció. Fontos volt, hogy Móni kezét mindenki jól láthassa, hiszen az ő anyanyelve a jelnyelv. Móni beszélt a siketek világáról, a hétköznapi helyzetek megoldásairól hallássérültként. Jelezte, hogy látása sokkal élesebb, azt is észreveszi, amit nem is gondolnánk. Kifinomult érzéke van az arc rezzenéseire, és arra is, ha valaki nem figyel rá. A gyerekek sok kérdésükre választ kaptak az életviteléről, a jelnyelv oktatásáról, majd egy kis ízelítő is belefért, így néhány jelet megtanulhattak mindkét órán. Móni megmutatta, hogy jeleljük az állatok nevét, rávezette a gyerekeket a cselekvések jelére és felhívta a figyelmet a jelnyelv logikusságára is.

A sok nevetés mellett rengeteg új információval gazdagodott mindenki. Nagyon ügyesek és aktívak voltak ezen a két rendhagyó órán a tanulók!

Pócza Barbara megyei titkár