Május 8-án a SINOSZ Vas Megyei Szervezetétől is részt vettünk a X. Esélyegyenlőségi napon, az Aranyhíd iskolában. A polgármesteri köszöntő és a megnyitó ünnepség után ¾ 9-kor kezdtük a foglalkozásokat. 6 csapatot fogadtunk, akik különböző iskolákból érkeztek. 1 csapatban körülbelül 8-12 fő volt, általános iskolai felső tagozatos tanulók.

Az akadálymentes kommunikációban Fazekas-Leitner Viktória megyei titkár és frissen végzett jelnyelvi tolmács segített nekünk. Jómagam, Tóth Csabáné (egyben jelnyelvoktató) és Kovács Lívia nagyothalló személy vezettük a foglalkozásokat. Bemutattuk, mi a különbség a siket és nagyothalló emberek között, majd azt, hogy a jelnyelv segítségével hogyan kommunikálunk egymással. Elmondtuk, hogy nekünk a jelnyelv ugyanolyan kommunikációs eszköz, mint a halló embereknek a beszéd.  Utána a hallássérült kultúra elemeit ismertettük a résztvevőkkel, így pl. azt is megtanulták, hogyan tapsolnak a siket emberek vagy hogyan néznek tévét, illetve hogyan ébrednek fel reggelente. Végezetül játszottunk kicsit levezetésképpen: a közkedvelt közlekedési lámpa játékot. Különböző kártyák segítségével a gyerekek eljátszhatták a sportokat, amiket utána jelnyelven is megtanítottunk nekik. Végül a legbátrabbak megismerhették a jelnyelvi nevüket is!

Most már – rengeteg óra érzékenyítő foglalkozással a hátam mögött – elmondhatom, hogy a gyerekek még mindig nagyon keveset tudnak a hallássérültekről, így ezeknek az esély-óráknak nagy szerepük van a korai elfogadásban. Hiszem, hogy ilyenkor kell minél jobban informálni őket, és így később, felnőtt korukban jóval elfogadóbbak lehetnek.

Úgy vettük észre, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat az órán, és reméljük, sok hasznos információt tudtunk nekik adni, amit a jövőben hasznosíthatnak majd! Köszönjük a Vas Megyei Család és Esélyteremtési Önkéntes Háznak, és az Új Nemzedék Közösségi Térnek a meghívást, már sokadik alkalommal! Jövőre is szívesen dolgozunk veletek!

 

Tóth Csabáné animátor, jelnyelvoktató