2016. április 22-én, pénteken szép idő volt. A kőszegi iskola kisbuszt küldött értünk, így mentünk át az esély nap vezetőjével és a tolmáccsal Kőszegre, ami 25 km-re van Szombathelytől. Megérkeztünk: régi szép épület és hatalmas a kert. Az iskola neve: Dr. Nagy László EGYMI, Kőszeg.

A gyógypedagógiai iskolában most először szervezték meg az érzékenyítő napot. Ezt azt jelenti, hogy az érdeklődő gyerekek megismerkedhettek vak, mozgás- és hallássérült emberekkel és össze is barátkoztak velük. Így a nap végére minden ép résztvevő tisztelte és becsülte azokat a fogyatékossággal élőket, akik vállalták, hogy megmutatják magukat. Sőt a gyerekek megismerték és megszerették a sérülteket,

Az érzékenyítő napon kb. 100 diák szerzett tapasztalatokat a siketek világáról.  Temesi Éva jelnyelvi tolmács segítségével beszélgettem a gyerekekkel, élvezetes és mulatságos beszélgetések zajlottak.

Észrevettem, hogy a legtöbben nagyon keveset tudnak a siketek kultúrájáról mégis tetszett nekik a foglalkozás, sokat kérdezettek. Amikor elbúcsúztunk a gyerekektől integettek, és jelnyelven a szeretet jelét mutatták nekem. Ez nagyon jó érzés volt.

 

Tóth Csabáné animátor, jelnyelvi oktató