Védőnői megkeresésnek tett eleget a Halló(k), itt vagyunk! színjátszó csoport, amikor április 11-én három osztálynak tartott érzékenyítő foglalkozást a BSZC Gépészeti és Számítástechnikai Szakgimnáziumban, Békéscsabán.

A csoport nagy örömmel fogadta az újbóli felkérést, mert ez azt mutatja, hogy egyre jobban bekerül a köztudatba az érzékenyítő foglalkozások fontossága.

Ismét a különböző élethelyzetek bemutatásával érkezett a színjátszó csoport az osztályokhoz. A kilencedik évfolyam három osztálya tekintette meg az életszínházat. Fel volt adva a lecke, mert nem ez a legérdeklődőbb korosztály. Az első órán a diákok nagyon passzívak voltak, szerencsére elvétve tapasztaltak a színjátszóink eddig ilyet. Lehet, még nem ébredtek fel egészen.

A második osztály már érdeklődőbb és aktívabb volt. Itt sikerült megvalósítani az interaktív órát. Azt senki nem tudta elképzelni, hogyan is tanulhat meg beszélni az, aki soha nem hallott hangokat. A színjátszók minden osztályban fontosnak tartották elmondani, hogy milyen módszerrel tanulnak a siketek beszélni és milyen nehéz ez számukra. Azért tartották fontosnak ezt, mert sokszor érezték, hogy furán néznek rájuk a hallók, amikor a hangjukat használják, ezért a legtöbb siket nem is beszél szívesen. Úgy érzik, ha elmondják és megértetik a halló tanulókkal, hogyan is történik ez és mi az oka az eltérő hangképzésnek, akkor nagyobb mértékű elfogadásra, toleranciára lesznek képesek a hallók a hallássérültek irányába.

A harmadik osztály már igazán kellemes élmény volt a kis csapat számára. Nagyon érdeklődőek és nyitottak voltak. Bátran kérdeztek bulizásról, párkapcsolatról, hogyan van az a hallássérülteknél. Már kicsengettek és el is köszöntek egymástól, de a diákok közül néhányan visszajöttek és kérdeztek egy-két jelet az animátoroktól.

Bognár Gyöngyi megyei titkár