2019. október 1-jén, kedden a SINOSZ Veszprém Megyei Szervezetéből Schmidt Mónika tagunk, megyénk jelnyelvi oktatója, érzékenyítő órát tartott a Báthory István Általános Iskolában.
A gyerekek nagy érdeklődéssel vettek részt a nem mindennapi órán az 5.C osztályban. A tanórán az iskolában dolgozó 2 tagunk, egy házaspár is részt vett. A rendhagyó tanítási óra lényege, hogy siket és nagyothalló emberek világába enged egy kis bepillantást a gyerekek számára.

Az osztályteremben Schmidt Mónikával szemben Vörös Eszter, a Veszprém Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat szakképzett jelnyelvi tolmácsa állt, akinek köszönhetően akadálymentesen zajlott a kommunikáció. Fontos volt, hogy Mónika kezét mindenki jól láthassa, hiszen az ő anyanyelve a jelnyelv. Mónika beszélt a siketek világáról, a hétköznapi helyzetek hallássérültként történő megoldásairól. Ezen az órán a gyerekek bepillantást kaptak az életvitelébe, majd egy kis ízelítő is belefért, így néhány jelet „megtanulhattak” a gyerekek.

A sok nevetés mellett rengeteg új információval gazdagodott mindenki. Nagyon ügyesek és aktívak voltak ezen az órán a tanulók! Számomra külön öröm volt, hogy egykori iskolámban ilyen szeretettel és nyitottsággal várták Mónikát és jó érzés volt látni, hogy a gyerekek milyen szeretettel veszik körül ott dolgozó tagjainkat.

Köszönjük az igazgatónő, Barták Péterné Marica és Morvai Dóra tanárnő együttműködését. Köszönet animátorunknak, Schmidt Mónikának az élvezetes óráért és Vörös Eszter jelnyelvi tolmácsunknak a kommunikációs akadálymentesítésért.