2022. november 10-én – az előző napon ünnepelt magyar jelnyelv napja alkalmábólTóth Csabáné animátorral és Temesi Éva jelnyelvi tolmáccsal szemléletformáló órán vettünk részt a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9. b osztályában. Hollósiné Breznyiczki Mariann, a város egyik legnívósabb iskolájának szaktanára kereste fel a SINOSZ Vas Megyei Szervezetét, hogy a tananyag elmélyítése érdekében a gyakorlatban is mutassuk be a jelnyelv felépítését, adjunk ízelítőt a diákoknak a siketkultúráról, a hallássérült emberek mindennapjairól. A tanárnő előző nap már előkészítette érkezésünket az osztálynak leadott, jelnyelvvel kapcsolatos nyelvtani tanagyag ismertetésével.

Tóth Csabáné rutinosan, a nagy létszám és a gimnazista gyermekek életkora ellenére cseppet sem izgatottan kezdte jól felépített ismertetését. Néhány érdekesség interaktív megtárgyalásával kiválóan felkeltette a gyerekek érdeklődését, akik hamar feloldódtak, és csak záporoztak a kérdések. Nem csupán egyes szavak jelnyelvi megfelelőjére voltak kíváncsiak, kérdeztek a siketkultúra sajátosságairól, a társadalmi elfogadottságukról, munkalehetőségekről. Legszívesebben a következő órát is együtt töltöttük volna.

Majdnem bizton állíthatjuk, hogy van már 32 gimnazista Szombathelyen, akik érzékenyen fognak hozzáállni egy siket vagy nagyothalló emberhez egy esetleges találkozás során.

Köszönjük Tóth Csabáné animátornak és Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak, hogy mindenkori munkájukkal jelentősen támogatják a szombathelyi fiatalok szemléletformálódását. Köszönetünket fejezzük ki Hollósiné Breznyiczki Mariann magyartanárnak a meghívásért, a Bolyai János Iskola igazgatójának, a 9.b osztály osztályfőnökének, valamint valamennyi diákjának, hogy nyitottan fogadtak bennünket.