Esélyegyenlőségi ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzintézetek számára a speciális igényű ügyfelek megfelelő kiszolgálása érdekében – jelentették be a jegybank 2017. március 23-i sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az MNB a felügyelete alá tartozó intézményektől a jogszabályi követelményeken túlmutató intézkedéseket vár a megfelelő tájékoztatás és az egyenlő esélyű hozzáférés és a szolgáltatások elérésének biztosítása, indokolt esetben pedig a fogyatékossággal élők előnyben részesítése érdekében. Az ajánlás kidolgozásában együttműködtek a fogyatékossággal élők képviselőivel és minden téren alapvető szempontnak tekintették az egyenlő hozzáférés elvét.

A hallássérült ügyfelek számára az infokommunikációs akadálymentesítést – kihangosítók, ügyfélhívó rendszerek, elérhető sorszámhúzók, szükség esetén személyes ügyfélszolgálati segítség – és az ügyfelekkel érintkező munkatársak felkészítését, emellett az akadálymentesen elérhető intézmények feltüntetését is szorgalmazzák az intézmények szolgáltatási térképein.

“Az MNB elvárja, hogy a fogyatékos ügyfél támogatása szempontjából a pénzügyi szervezet a szerződési feltételek meghatározásakor, továbbá a szerződéskötés során nyújtott tájékoztatásnál, illetve a későbbi kapcsolattartás során legyen különleges figyelemmel a fogyatékos ügyfél állapotának jellegére (látássérült, hallássérült, mozgáskorlátozott stb.) és mértékére.
Az MNB javasolja, hogy a pénzügyi szervezet a hallássérült ügyfél számára nyújtson írásbeli tájékoztatást, illetve biztosítson videotolmács szolgáltatást. A pénzügyi szervezet tegye lehetővé, hogy a fogyatékos ügyfél – előre rögzített időpontban – az általa közreműködésre felkért segítő személlyel, jelnyelvi tolmáccsal együtt jelenhessen meg a pénzügyi szervezetnél, vagy videotolmács igénybevétele esetén a technikai eszközön keresztül kommunikálva biztosítsa az ügyfél számára az ügyintézés lehetőségét.”

Az ajánlás teljesítését 3 hónapos türelmi időt követően várják.

További információk az alábbi – cikkünk forrásaként is felhasznált – oldalakon találhatók a témával kapcsolatban: