Juhász Ferenc, azaz Jufe idén sem maradhatott ki a Nógrád megyei T.É.M.A.-programokból. „Egyenlőek vagyunk!” címmel tartott esélyegyenlőségi előadást, mely – ahogy tőle megszokhattuk – játékos, oldott és “sorstársközeli” légkörben zajlott le.

A bevezető feladatok előtt kisebb csoportokat alkottunk, és bár sok résztvevő véleménye az egyes kérdésekről ugyanaz volt, de láthattuk, hogy egyes szituációkban nincs jó és rossz válasz, továbbá mindenki állásfoglalását tiszteletben kell tartanunk.

Minden ember egyenlő, és nem lehet különbséget tenni az emberek között. Minden embernek vannak jogai, ugyanakkor kötelezettségei is. A két fogalmat már nem volt annyira könnyű megfogalmazni, így példákon keresztül közelítettük meg azok jelentését. Az előadás második részében a védett tulajdonságokról, az egyenlő bánásmódról, a diszkriminációról, és azok típusairól bővíthettük az ismereteinket. Külön pozitívumként említendő a tagok aktivitása, és hogy ki mertek állni a véleményük mellett.

Az előadás után Jufe természetesen most is a sorstársai között maradt, és kötetlen beszélgetés, eszmecsere zárta a programot.

Márton Márk megyei titkár