2015. 06. 06-án közel félezer ember részvételével esélyegyenlőségi napot tartottak Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János Művelődési házban és udvarán.

Az udvaron felállított standokon „érzékenyítő” közösségek várták az érdeklődőket, akik megismerkedhettek a fogyatékossággal élők mindennapjaival és kipróbálhatták speciális eszközeiket is.

Akár sétálhattak Nelsonnal, a vakvezető kutyával vagy jelnyelvet is tanulhattak. A szervátültetettek, az autisták, a siketek és nagyothallók, a látássérültek, az értelmi fogyatékosok standjai mellett a hivatalos és civil szervezetek: a Nagycsaládosok, ill. az Egyszülős Családok Egyesülete, az Esélyteremtési Ház, az Egyenlő Bánásmód Hatóság és a Mandulavirág Gondozóház is sátrat állított.

Hagyományteremtő szándékkal 18 csapat részvételével rendezték meg az Első Amatőr Csörgőlabda Bajnokságot. A bekötött szemmel, kúszva, mászva, ülve, fekve vívott viadalt a helyi Röplabdás Öreg fiúk nyerték.

A nap végére a résztvevők közt szövődött barátságok a civil szervezetek eddigi együttműködését még szorosabbra fűzték. A látogatók “saját bőrükön tapasztalhatták” meg a fogyatékos emberek nehézségeit és elfogadóbbak, befogadóbbak lettek az élmény által.

Pummerné Gróf Katalin, megyei titkár