Október első szombatja az egyenlő esélyekről szólt Békéscsabán. A T.É.M.A pályázat keretében megtartott programra vártuk az érdeklődő tagokat egy különleges vendéggel, Juhász Ferenccel, a SINOSZ esélyegyenlőségi referensével.

Sok csoportos feladat volt, ahol közös gondolkodással kellett a „játékvezető” által kiadott feladatokat megoldani. Ezek segítségével megtudhattuk, hogy egyenlők vagyunk, mi emberek, de mégis mindenkinek megvan a saját, egyedi vonása, igénye.

Szó esett a jogokról és a kötelezettségekről. Érdekes volt szembesülni azzal, hogy a jogok ismerete tágabb volt, mint az, hogy mi is az én kötelességem, mik az én feladataim. Jufénak köszönhetően viszont ez a kör is bővült. 🙂

A diszkrimináció (megkülönböztetés) kettős minőségét is példákkal megtűzdelve ismertette vendégünk. E szerint létezik pozitív és negatív diszkrimináció is. A program erősítette a pozitív hozzáállást és annak felismerését, hogy mennyi előny is ér egy hallássérültet például a hallókkal szemben. Természetesen a SINOSZ tagsági viszony is sok előnyhöz juttatja a tagokat.

A legvégére maradt a legösszetettebb feladat, melyhez sok szempontot kellett figyelembe venni. Egy olyan liftet kellett tervezniük a csapatoknak, ami esetében megvalósul a komplex akadálymentesítés. Gondolni kellett tehát minden fogyatékossággal élőre. Kiváló megoldások születtek, de a résztvevők szembesültek azzal, hogy mennyire nehéz ilyen szemlélet szerint megtervezni, akár csak egy liftet is, nem hogy egy épületet vagy szolgáltatást.

Köszönjük Juhász Ferencnek, hogy ilyen sok fogalommal és szemlélettel megismertetett minket. Mindannyian sokat tanultunk és nevettünk.

Köszönjük a tagoknak, hogy aktívan hozzájárultak a program sikeréhez!