A Halló(k), itt vagyunk! amatőr színjátszó csoport 2016. évben alakult meg Békés megyében. Örömünkre a tagok úgy érezték, hogy idén is folytatják a színjátszást. Két kiváló színésznő – Komáromi Anett és Tarsoly Krisztina –  készítette fel a csoportot új feladatára. Ebben az évben nem a fellépés az elsődleges cél, hanem a siket és nagyothalló emberek élethelyzeteinek vicces megközelítésben történő bemutatása.

Az előkészületek úgy zajlottak, hogy a tagok elmondták saját tapasztalataikat, történeteiket Anettnek és Krisztinának, akik ezekből jeleneteket készítettek. Ezután elkezdődtek a próbák jelnyelvi tolmács segítségével. Hétről-hétre egyre ügyesebbek lettek, de ezzel együtt egyre izgatottabbak is, hiszen közeledett az esélynap ideje.

A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár kedves könyvtárosa, Schriffert-Tóth Eszter együttműködésével négy osztályt hívtunk meg március 30-ra, hogy egy különleges érzékenyítő foglalkozáson vegyenek részt.

Az első kettő csoport a gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola 5. és 6. osztályos tanulói voltak. Az ötödikesek egy kicsit meg voltak szeppenve, de nagy érdeklődéssel követték a jeleneteket. A 6. osztályosokban már a helyszínen sok kérdés fogalmazódott meg, így nem is mutatta be a színjátszó csoport az összes jelenetet, mert a 45 perces óra erre kevésnek bizonyult.

A második két osztály a Gyulai SzC. Harruckern János Közoktatási Intézmény 9. és 12. évfolyamosai voltak. A belépésükkor látszott rajtuk a tinikori hanyagság, ami mindig nehezíti, hogy felkeltsük a a fiatalok érdeklődését. Ahogy a résztvevők elfoglalták a helyüket, a színjátszók neki is láttak bemutatni életüket a jeleneteken keresztül. A módszer létjogosultságát visszaigazolta, hogy a tanulók figyelme osztatlanul a színjátszókra irányult. Aktivitásukat a feltett kérdések is mutatták. A 12. évfolyamosok nem akartak kimenni a teremből, az ajtóban állva beszélgettek, azzal, akit elértek a csoportból. 🙂

A Halló(k), itt vagyunk! színjátszó csoport tagjai:

  • Balogh Melinda Andrea
  • Bella Szabolcs
  • Kidel Sándorné (Anka)
  • Kozma Zoltán
  • Nagy Attila
  • Süle Teréz (Csucsu)
  • Szántó Józsefné

A szereplők meg voltak lepve, hogy ilyen fiatalokat érdekelte az ő életük. Nemcsak a “nézőknek” volt ez kivételes nap, tagjainkat is megerősítette, hogy szükség van ilyen alkalmakra, beszélgetésekre.

A 6. osztályosoktól rengeteg kérdés jutott el hozzánk, amiket átbeszélünk, és az érintettek válaszait megküldjük a gyerekeknek.

Láthatóan elérte célját ez a nap, hiszen mind a tanulók, mind a pedagógusok elkezdték az életet más szemmel nézni. Belegondoltak a mindennapi helyzetekbe olyan szemlélettel, hogy milyen lehet hallássérültként megélni azokat.

Megbeszéljük a tapasztalatokat és tervezzük a további alkalmakat is.

Bognár Gyöngyi megyei titkár