A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezetének kirándulása során igazán rendhagyó kiállításra látogattunk el tagjainkkal 2021. szeptember 3-án. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a jövőben – felújítás és átépítés után – Kőbányára, az Északi Járműjavító területére költözik, ahol jelenleg egy időszaki kiállítást lehet megtekinteni a Dízelcsarnok hatalmas tereiben. A Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik c. tárlat nemcsak a vasút múltjával foglalkozik, hanem a környék fejlődésének látványterveit és a jövő vasútját is bemutatja.

Az Északi Járműjavító a hazai vasúti jármű- és mozdonygyártás, majd később mozdonyjavítás egykori fellegvára volt, melynek csarnokaiban ma is minden az eredeti állapotában látszódik: a csövek, a gépészet elemei, a fényezőműhely falfirkái, az omladozó vakolat, a plakátok – úgy hatottak ránk, mintha visszacsöppentünk volna a múltba.

Nagy élmény, hogy nem üvegfalak és elkerített részek mögött vannak a kiállított eszközök; biciklik, melyekkel munkába jártak anno a dolgozók; motorkerékpárok, melyekkel a Népligetben versenyeztek egykor; és mindannyiunk kedvencei, a MÁV ikonikus mozdonyai: szabadon sétálhattunk közöttük és közben fel is mászhattunk rájuk, illetve megnézhettük belülről is a vasúti szerelvényeket. A monumentális térben eredeti valóságukban, akár rozsdásan és olajfoltosan láthattuk őket, tehát nem egy steril kiállítótérben berendezett látogatásban volt részünk.

Köszönjük a Közlekedési Múzeumnak a lehetőséget, és Radányi-Kiss Katalin jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentes kommunikáció biztosítását.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

ÖSSZES FÉNYKÉPÜNK IDE KATTINTVA LÁTHATÓ