Allergológiával foglalkozó programsorozatunk első előadása zajlott május 27-én, pénteken, melyen tagjaink szép számmal vettek részt.

Sokak szervezete intoleráns különböző élelmiszerekre, vagy azok összetevőire. Ezen a napon a laktóz, vagyis a tejcukor és a tejfehérje kapta a legnagyobb szerepet, nem véletlenül, ugyanis a népesség körülbelül 40%-a érintett hazánkban az ezzel kapcsolatos egészségi problémákban.

Megtudhattuk például, hogy hiába gyanakszunk laktózérzékenységre, és kerüljük ezt az összetevőt, mégis akadhat problémánk a tejjel, tejtermékekkel, mivel a tejfehérje ugyanúgy megvan a laktózmentes termékekben is. Ebben az esetben ezt is teljesen ki kell iktatni az étkezésből.

Ezen kívül a leggyakoribb, intoleranciát okozó élelmiszerekről is szó esett, mint a glutén, mogyoró, paprika, paradicsom vagy épp a citrusfélék.

A legfontosabb, amit megtanultunk, az a különbség intolerancia és allergia között:

  • intolerancia: fokozatosan alakul ki; általában 3 hónapos “diéta” után újra fogyasztható a kiváltó anyag, kis mennyiségben,

  • allergia: már az első próbálkozásnál tünet jelentkezik; később sem múlik el.

Kétféle teszt közül választhatunk, ha ételintoleranciára gyanakszunk, a kisebbnél 46 féle, a nagyobbnál 229 féle összetevőre vizsgálnak meg minket, egyetlen ujjbegyszúrással vett vérmintából.

Tagjaink nagyon érdeklődőek voltak, így a tervezett időkeretet ki is kellett tolnunk majd’ 2 órásra.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Szoboszlai Istvánné BsC. analitikusnak a remek előadásért.

A következő előadás időpontját hamarosan közzétesszük, melynek témája az “Allergiák” lesz.

 

Előadássorozatunkat a T.É.M.A.-program keretében szervezzük.