Egészséges élet – egészséges étellel! Főzzünk együtt Veszprémben! címmel szerveztünk programot a Veszprém Megyei Szervezetben.

Tagjaink tájékoztatást és gyakorlati tanácsadást is kaptak az eseményen az egészséges életmód fontosságáról. Az emésztőrendszerünk egészsége kulcsfontosságú az általános jó közérzetünk miatt. Sok betegség alakul ki a helytelen táplálkozás, a mindennapos mozgás hiánya és az elégtelen vízfogyasztás, valamit a stressz miatt.

Jelentősen megnőtt a táplálkozási érzékenységgel küzdők száma hazánkban, ezért ez a programunk kifejezetten azért született, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk egyszerűen elkészíthető és mégis egészséges életekről.

Langné Gelencsér Jolán tagunk a népszerű Főzés – Háztartás SiketVlog háziasszonya három egészséges, tökmagolajjal készített ételt hozott nekünk: szendvicskrémet, burgonyasalátát és egészséges bonbont. Mindhárom étel nagyon egyszerűen elkészíthető, laktató, nagyon finom és még egészséges is.

Miért pont a tökmagolaj?

Egyrészt elképesztő ízélményt jelent, esszenciális zsírsavakban – omega-3 zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag forrás, másrészt a tökmagolaj rendszeres fogyasztása a szervezet egészére jótékony hatással van.

  • kiegyensúlyozza a koleszterinszintet,
  • javítja a keringést,
  • csökkenti az érelmeszesedés mértékét, ezáltal mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát
  • az agyi keringés szempontjából jótékony tulajdonsága, hogy javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt,
  • az immunrendszer mellett az idegrendszert is erősíti
  • gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatása van, és a bőrt is gyógyítja, szépíti, egészségessé teszi
Ezek a tájékoztató programok a szervezetünkben nagy súllyal bírnak, hiszen amellett, hogy gyakorlati segítséget nyújtanak az egyszerű, ám mégis egészséges ételek elkészítésében, közösséget is kovácsolnak, hiszen valamilyen finomsággal most is mindenki hozzájárult a jó hangulatú eseményhez, egyúttal az egyének felelősségére is felhívják a figyelmet. Jolán ismét megmutatta tagtársainak, hogy mi mindent tehetünk természetes úton mi magunk is a szervezetünk egészséges működéséhez.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Langné Gelencsér Jolánnak a remek előadásért, a sok hasznos információért és a finom falatokért.

Eseményünket a SINOSZ SzÉP keretében szerveztük.

Ételreceptjeink, hogy otthon is elkészíthessétek a tökmagolajos finomságokat:

Tökmagolajos szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál mascarpone (kb. 1 kis doboz!)
  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fehérbors

Elkészítése:

A mascarpone krémsajtot a túróval összekeverjük.

Zúzott fokhagymával, sóval, fehérborssal ízesítjük.

Végül hozzáadjuk a tökmagolajat.


Burgonyasaláta tökmagolajjal

Hozzávalók:

  • 1 kg kifli krumpli
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tökmagolaj
  • 1 dl ecet
  • 2 gr só

Elkészítése:

Mossuk meg a burgonyát, héjában főzzük meg, majd hámozzuk meg.

A hagymát, burgonyát vékony szeletekre vágjuk.

Az olajhoz tegyük hozzá az ecetet, sót, cukrot.

Ebbe az öntetbe kerül a burgonya és a hagyma.

Keverjük össze és hagyjuk érni néhány órán át.

Hidegen tálaljuk. Húsételekhez is jó!


Házi datolyás-szilvás bonbon

Hozzávalók:

  • 15 dkg magozott datolya (cukormentes!)
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 8 dkg darált dió
  • 10 dkg mandula
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 5 kiskanál kakaópor
  • kókuszreszelék

Elkészítése:

A datolyát és a szilvát aprítógépben finomra vágjuk, majd egy tálba tesszük.

A darált diót és mandulát beleszórjuk, majd az olvasztott kókuszzsírt és a kakaóport is.

A masszát összedolgozzuk, golyókat formázunk belőle.

Kókuszreszelékbe vagy darált dióba forgatjuk és bonbonpapírra ültetjük.

Tálalásig hűtőszekrényben dermesztjük.