Egészséges élet – egészséges étellel! Főzzünk együtt Veszprémben! címmel szerveztünk programot a Veszprém Megyei Szervezetben.
Tagjaink tájékoztatást és gyakorlati tanácsadást is kaptak az eseményen az egészséges életmód fontosságáról. Az emésztőrendszerünk egészsége kulcsfontosságú az általános jó közérzetünk miatt. Sok betegség alakul ki a helytelen táplálkozás, a mindennapos mozgás hiánya és az elégtelen vízfogyasztás, valamit a stressz miatt.
Jelentősen megnőtt a táplálkozási érzékenységgel küzdők száma hazánkban, ezért ez a programunk kifejezetten azért született, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk egyszerűen elkészíthető és mégis egészséges életekről.
Langné Gelencsér Jolán tagunk a népszerű Főzés – Háztartás SiketVlog háziasszonya három egészséges, tökmagolajjal készített ételt hozott nekünk: szendvicskrémet, burgonyasalátát és egészséges bonbont. Mindhárom étel nagyon egyszerűen elkészíthető, laktató, nagyon finom és még egészséges is.
Miért pont a tökmagolaj?
Egyrészt elképesztő ízélményt jelent, esszenciális zsírsavakban – omega-3 zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag forrás, másrészt a tökmagolaj rendszeres fogyasztása a szervezet egészére jótékony hatással van.
- kiegyensúlyozza a koleszterinszintet,
- javítja a keringést,
- csökkenti az érelmeszesedés mértékét, ezáltal mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát
- az agyi keringés szempontjából jótékony tulajdonsága, hogy javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt,
- az immunrendszer mellett az idegrendszert is erősíti
- gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatása van, és a bőrt is gyógyítja, szépíti, egészségessé teszi
Ezek a tájékoztató programok a szervezetünkben nagy súllyal bírnak, hiszen amellett, hogy gyakorlati segítséget nyújtanak az egyszerű, ám mégis egészséges ételek elkészítésében, közösséget is kovácsolnak, hiszen valamilyen finomsággal most is mindenki hozzájárult a jó hangulatú eseményhez, egyúttal az egyének felelősségére is felhívják a figyelmet. Jolán ismét megmutatta tagtársainak, hogy mi mindent tehetünk természetes úton mi magunk is a szervezetünk egészséges működéséhez.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Langné Gelencsér Jolánnak a remek előadásért, a sok hasznos információért és a finom falatokért.
Eseményünket a SINOSZ SzÉP keretében szerveztük.
Ételreceptjeink, hogy otthon is elkészíthessétek a tökmagolajos finomságokat:
Tökmagolajos szendvicskrém
Hozzávalók:
- 3 evőkanál mascarpone (kb. 1 kis doboz!)
- 25 dkg túró
- 2 evőkanál tökmagolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- fehérbors
Elkészítése:
A mascarpone krémsajtot a túróval összekeverjük.
Zúzott fokhagymával, sóval, fehérborssal ízesítjük.
Végül hozzáadjuk a tökmagolajat.
Burgonyasaláta tökmagolajjal
Hozzávalók:
- 1 kg kifli krumpli
- 40 dkg vöröshagyma
- 5 dkg cukor
- 1 dl tökmagolaj
- 1 dl ecet
- 2 gr só
Elkészítése:
Mossuk meg a burgonyát, héjában főzzük meg, majd hámozzuk meg.
A hagymát, burgonyát vékony szeletekre vágjuk.
Az olajhoz tegyük hozzá az ecetet, sót, cukrot.
Ebbe az öntetbe kerül a burgonya és a hagyma.
Keverjük össze és hagyjuk érni néhány órán át.
Hidegen tálaljuk. Húsételekhez is jó!
Házi datolyás-szilvás bonbon
Hozzávalók:
- 15 dkg magozott datolya (cukormentes!)
- 15 dkg aszalt szilva
- 8 dkg darált dió
- 10 dkg mandula
- 5 dkg kókuszzsír
- 5 kiskanál kakaópor
- kókuszreszelék
Elkészítése:
A datolyát és a szilvát aprítógépben finomra vágjuk, majd egy tálba tesszük.
A darált diót és mandulát beleszórjuk, majd az olvasztott kókuszzsírt és a kakaóport is.
A masszát összedolgozzuk, golyókat formázunk belőle.
Kókuszreszelékbe vagy darált dióba forgatjuk és bonbonpapírra ültetjük.
Tálalásig hűtőszekrényben dermesztjük.