2019. április 12-én a Veszprém Arénában Fehér Péntek címmel tartottak figyelemfelhívó eseményt. A Veszprémi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési rendezvényén közlekedési szakemberek beszéltek a biztonságos közlekedésről. A szervezők azzal a céllal hívták életre a programot, hogy a baleset-megelőzés még hatékonyabbá váljon. > Bővebben a programról

Pintér József címzetes rendőr főtörzs-zászlós, a Veszprémi Rendőr-főkapitányság baleseti helyszínelője az elmúlt évben előadást tartott a biztonságos közlekedésről a Veszprém Megyei Szervezetben, a SINOSZ SzÉP keretében.

Előadásában Pintér József akkor is hangsúlyozta, hogy a közlekedésben részt vevőknek még figyelmesebben, a szabályokat tudatosan betartva kellene együttműködniük.

A két évvel ezelőtt összeállított anyaga megtörtént, megrázó közlekedési balesetek helyszínén rögzített kép és videofelvételek felhasználásával készült. A balesetmegelőzési kisfilmet azzal a céllal készítette, hogy felhívja a figyelmet a balesetek bekövetkezésének fő okaira:

  • B – Biztonsági öv hiánya
  • A – Alkohol fogyasztása
  • L – Linkség (irányjelző hiánya, vagy pl. gyalogosként körültekintés nélkül lelépés az úttestre)
  • E – Elalvás vezetés közben
  • S – Sebesség nem megfelelő megválasztása
  • E – Előzés
  • T– Telefonálás, SMS-ezés vezetés közben

Pintér József a munkája során tapasztaltak és a nálunk tartott előadás hatására döntött úgy, hogy minél szélesebb körben szeretné felhívni a figyelmet a veszélyekre. Ezért úgy döntött, hogy a következő kisfilmet jelnyelvi tolmácsolással is szeretné elkészíteni. Fontos számára, hogy a közlekedésben részt vevő összes szereplő megszólítva érezze magát, az autóvezetői társadalomtól kezdve a fogyatékossággal élő emberekig. Ötletével felkereste Szervezetünket és sikeresen létrejött az együttműködés.

Földesi Éva jelnyelvi tolmács közreműködésével készült el az akadálymentes változat, melyet a múlt pénteki rendezvényen mutattak be. A kisfilmben balesetben elhunytak hozzátartozói szólalnak meg torokszorítóan az őket ért veszteséget elmesélve, majd Rékasi Károly színművész a közlekedés veszélyeire hívja fel a figyelmet:

Mindkét kisfilm célja a járművezetők gondolkodásra késztetése és annak tudatosítása, hogy a közlekedésben akár egy pillanatnyi figyelmetlenség visszafordíthatatlan hatással lehet az egyén és a családok életére. Mindannyiunk közös felelőssége és feladata, hogy a közlekedési morál pozitív irányba változzon!

A rendezvényt vezetéstechnikai bemutató zárta.

Köszönjük Pintér József lelkiismeretes és áldozatos munkáját és Földesi Éva jelnyelvi tolmács közreműködését.