Karácsony a kastélyban – 2018. december 15., szombat

Az időjárás is a kedvünkben járt hétvégén, fehérbe öltöztette környezetünket. Az indulás napján is kövér pelyhekben hullt alá a fehér takaró. Szombaton reggel “családunk tagjai” korán keltek, kirándulásra indultunk. A család egyik része Fehérvárról, a másik fele Dunaújvárosból indult, hogy találkozva együtt érkezhessünk meg kirándulásunk célpontjához, a k a s t é l y b a. Már az úton lázasan boncolgattuk, hogy mit fogunk látni, milyen élmények várhatnak ránk. Az utazóeszközökről leszállva rövid séta következett. Utunk közben gyönyörködhettünk az érintetlen téli tájban. Hamarosan előbukkant a fák takarásából a kastély lenyűgöző épületegyüttese. A Gödöllői Királyi Kastélyhoz érkeztünk.

A belépés után már az első pillanatok elvarázsolták csoportunkat. Lényeges időtartamot ugrottunk vissza az időben: az előtérben korabeli ruhába öltözött udvarhölgy fogadott bennünket. A körülöttünk lévő falak is meséltek. Gyorsan elhittük, hogy mi is lakói lettünk a kastélynak. Aztán, mint a kastély lakói, mi is sorba jártuk a szobákat, a termeket. Idegenvezetőnk és jelnyelvi tolmácsunk összehangolt munkája kapcsán valós képet nyertünk a régmúlt idő történéseiről. Nem csak láttuk, éreztük is körülöttünk a kastély volt lakóit. Jó érzés volt kicsit köztük lenni, hagytuk magunkat a varázslatban lebegni. Szinte hihetetlen volt felfogni, hogy a múltban ilyen csodák, ilyen pompa is létezhetett. Faltuk az élményeket. Talán a legnagyobb teremben aztán az “igazi lakók” is fogadtak minket. Kicsit remegve bókoltunk a kastély úrnőjének, aki kedvesen fogadta azt. Gyorsan repült az idő, közben elfogytak a termek, szobák is.

Sétánk a kastélyban ugyan véget ért, de a varázslat még sokáig, a falakon kívül is megmaradt és megmarad életünkben is. Úgy érezte az ember magát falatozás közben is, az udvaron, hogy sok mindent elhozhattunk magunkkal. Aki ott volt, biztosan ugyanezt érezte, aki meg nem, az s a j n á l h a t j a, hogy miről maradt le. Köszönjük GÖDÖLLŐ, köszönjük Kastély!!!”

Sahin-Tóth Zoltán dunaújvárosi elnökségi tag