A SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének szervezésében 2021. szeptember 18-án, szombaton napsütéses időben 12-en belevágtunk a zselici Fekete harkály tanösvényen vezető gyalogtúránkba.

Előző napon futó zápor volt, ezért nagyon friss levegőt szívhattunk. Mielőtt a tanösvényre mentünk, mindenki letöltötte a Digitális Vándor applikációt, amely GPS segítségével megmutatja, éppen hol tartózkodunk, leírja, milyen távolságban van következő állomás. A tanösvényen 13 állomás volt, minden állomáson megálltunk, és a Digitális Vándor applikáción fotókat, filmet, információt láttunk, aztán egy-egy kvízt kaptunk, és nekünk meg kellett fejteni a helyes megoldást.

A tanösvény egy kellemes kirándulás színhelye, egészséges sétára nyújt lehetőséget egy könnyen megközelíthető, természetszerű erdőben, Kaposvár közelében. A túra közben érdekes, a helyszínen megtapasztalható – akár kézzel fogható – információkat kaphatunk a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket, és akár rejtett életmódú állatokat lehet megismerni. Az igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőterületen a gyakorlatban lehet megtapasztalni, hogy a sokszor hatalmas fátlan területekkel járó ún. vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes erdőműködtető folyamatokat leutánzó, folyamatos erdőborítást fenntartó, természetközeli gazdálkodási mód. A varázslatos hangulatú égerligetben kanyargó patak felett pallósorról lehet megfigyelni a vizes élőhelyet. Megismerkedhetünk konkrét, gyakorlati természetvédelmi intézkedésekkel: akácfák meggyűrűzése, madárodú-telep, talajerózió elleni védelem.*

A tanösvény teljesítésekor az applikáció különböző jelvényekkel jutalmazta a túrázókat. Pár résztvevő nem kapott, mert kihagyott egy állomást vagy visszafordultak. Összességben nagyon tetszett a tanösvény a tagoknak. Máris kérték, hogy egy következő tanösvényen is szeretnének túrázni az applikáció segítségével.

* forrás: https://www.ddnp.hu/

Szalkai Iván megyei ügyintéző