Belső hallás koncert – 2016. június 13. Nádor terem

BELSŐ HALLÁS címmel egy különleges, nem hétköznapi programon vehettek részt az érdeklődők: az ANIMA MUSICAE Kamarazenekar hívta a siket és nagyothalló közönséget is kamarazenei hangversenyre, melynek során világhírű zeneszerzők SIKETEN komponált műveiből szólaltattak meg részleteket.

Különleges koncertnek lehettek tanúi a Nádor termet megtöltő vendégek, hiszen komplex audiovizuális élményt ígértek az előadók. A műsorban BOYCE, BEETHOVEN, SMETANA és FAURÉ művei csendültek fel.

A megszólaltatott művekkel eJpeggy időben BORBÉLY KÁROLY festőművész helyszínen festett és a hangzó zene által inspirált pasztell-képei jelenítették meg a zenét nagy kivetítőn, míg  vele párhuzamban VINCZE TAMÁS két verset adott elő jelnyelven a kiválasztott zenékhez kapcsolódva: Arany János A rab gólya, illetve Pilinszky János Meditáció című költeményeit, melyeket a halló vendégek kivetítőn, írótolmács által közvetített felirattal követhettek.

Jelnyelvi tolmácsolás, indukciós hurok és feliratozás tette akadálymentessé a programot a hallássérült közönség számára is. Köszönet érte a szervezőknek, a háttérben dolgozóknak és külön köszönet illeti Váray Pétert, a Kamarazenekar vezetőjét az ötletért és a lehetőségért.

Jpeg

 

Az alábbiakban néhány nézői véleményt szeretnénk megosztani az olvasóval és reméljük, hogy egy következő, hasonló alkalmon való részvételhez felkeltjük a kíváncsiságot.

„Igazán különleges élmény volt számomra a koncert! Nagyothallóként különösen tetszettek a csodás zene mellett a vizuális élmények: Vincze Tamás jelnyelvi verselése és Borbély Károly festészete. A felcsendült dallamok szerzőiről, életéről is sok új, érdekes információt tudtam meg. Mindezt számomra akadálymentes formában, indukciós hurok segítségével. Köszönöm szépen ezt a különleges élményt mind az előadóknak, mind a szervezőknek!”
„A vizuális kiegészítőkkel tartott zenei előadás nagyon felemelő volt számomra.
Egyrészt a hangok vizuális megjelenítése mindig kihívást jelent, és nagy bátorság kell ennek megpróbálásához, kivitelezéséhez. Véleményem: jól sikerült a festményen való megjelenítés, leginkább azért, mert a művész belső gondolatait, a zene rá gyakorolt hatásait láttuk megjelenni a vásznon.
A jelnyelvi vers Tamás előadásában MINDIG könnyeket csal a szemembe. Nagyon impulzív, látványos, talán még annak is átérezhető hangulatot ad át, aki nem ismeri az egyes jelek jelentését. Az érzelmek nagymértékben domináltak: az elgondolkozás, a „szárnyaszegés”, a szenvedés.
A zenével kapcsolatban nagyon jó volt, hogy egy kis ízelítőt kaphattunk a zeneszerzőkről is, a munkásságukról, ki kinek az árnyékában tevékenykedett, mégis maradandót alkotott hallássérülten is. Nem volt hosszú beszéd erről, ez is nagyon pozitív!
A fiatal zenészek pedig nagyon megkapóan játszottak. Élvezet volt hallgatni a muzsikát és közben nézni, ahogy ők maguk is élvezik.
Minden köszönet a koncert kiötlőinek, végrehajtóinak, támogatóinak, mert egyedi élményt nyújtottak. Én azt kívánom, maradjon meg bennük ez a lelkesedés és ez a szellem évek múltán is!”
„Nekem hallóként csodálatos, komplex élmény volt az előadás és jóleső érzés volt, hogy a zene élményét megoszthatjuk azokkal, akik ezt a mindennapokban kevésbé élhetik át. A két vers jelnyelvi előadása, zenei aláfestéssel különleges élményt nyújtott. Érdekes volt látni, ahogy a zene inspirálta képek a szemünk előtt készültek el.”

Szövetségünk egyik, a rendezvényen jelen lévő tagja a blogjában is írt az eseményről:

 

A SINOSZ nevében is köszönetünket fejezzük ki a rendezvényt megálmodó és társzervező Váray-Major Zsófiának, a főszervező zenekarvezetőnek, Váray Péternek, az Anima Musicae Kamarazenekar valamennyi közreműködő tagjának, Borbély Károly festőművésznek, Vincze Tamás jelnyelvi előadónak, Eckhardt Gábor műsorvezetőnek, az akadálymentesítésben közreműködőknek, és mindenkinek, akinek köszönhetően létrejött és elérhetővé vált ez a páratlan művészeti élmény!

 

A fotókat köszönjük Antalffy Yvette-nek, Vincze-Németh Évának és Váray Péternek.
Írta és szerkesztette VNÉ