A SINOSZ Heves Megyei Szervezete Egerben felirattal akadálymentesített filmvetítéssel készült a siketek világnapjára.

Az ünnepi alkalomra a Kincsem című filmet választottuk az ÖSSZHANG keretében felirattal akadálymentesített 20 magyar film közül, amit a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínház után ezúttal az egri Uránia Mozi tűzött műsorára.

Több helyi neves személyt meghívtunk az eseményre, közülük Varjasi Tibor egyetemi oktató és operatőr fogadta el felkérésünket. A SINOSZ internetes kommunikációs felületei mellett a helyi médiában is meghirdettük a lehetőséget, mivel nyilvános előadás volt.

Ehhez kapcsolódó helyi média-megjelenések:

Varjasi Tiborral közösen nyitottuk meg a siketek világnapi Heves megyei programot az Uránia Moziban, ahol 70 fő jelent meg.

Nagy örömmel töltött el a film előtti zsongás, az elcsípett mondatfoszlányok, megjegyzések. Voltak, akik most először jutottak el az egri Uránia Moziba, mióta a 100 éves mozit 2016-ban felújították. Volt, aki most, életében először volt moziban! Sokan a film miatt jöttek, mert még nem látták a Kincsem című tavalyi, nagy sikerű kosztümös magyar filmet. Több halló érdeklődő is megkérdezte, hogy <<ha felirat lesz, attól még hang is lesz?>> Valahogy nehezen állt össze bennük, hogy ha magyar filmet látnak és hallanak, milyen lesz akkor a felirattal akadálymentesített verzió. Bevallom, én is nagyon kíváncsi voltam a hangok, zörejek, háttérzaj és zene megjelenítésére a speciális felirat jóvoltából.

A hatás leírhatatlan volt! Többeknek annyira “átment” a mondanivaló és az érzelmek, a romantika, hogy könnyes szemmel jöttek hozzám, és öleléssel, szó nélkül köszönték meg, hogy részesei lehettek ennek a csodának.

Sokan kérdezték a film vetítése után, hogy hoznak-e le Egerbe másik felirattal akadálymentesített filmet is, lesz-e hasonló vetítés? Bízunk benne, hogy igen. Hiszen nagyon kell a vizuális kommunikációra és látható információra építő hallássérült embereknek a filmes látvány, amihez hozzátartozik a hang képi megjelenítése – akár felirattal “hallva” azt.

Mindenkinek élmény volt a mozizás Egerben!!!

Köszönjük a lehetőséget, és kérjük az Uránia Mozi üzemeltetőit, hogy a továbbiakban is tűzzenek műsorra feliratos magyar és külföldi filmalkotásokat, hogy a hallássérült – siket és nagyothalló – nézők is átélhessék a moziélményt !

Domboróczki Tamásné Heves megyei titkár