Frissítés:

Március 1-ig fenntartja a járványügyi védelmi intézkedéseket a kormány!

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják. Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve ha lesz elég vakcina.


FIGYELEM!

Legalább február 1-ig március 1-ig meghosszabbították az éjszakai kijárási tilalmat!
Egyelőre folytatódik a középiskolai digitális oktatás is.

December 12-től felfüggesztették az idős emberek védett vásárlási idősávját.

A rendelkezés visszavonásáig nyitvatartási időn belül bárki bármikor vásárolhat az üzletekben, gyógyszertárakban stb.
Az intézkedés célja a tömeg és a zsúfoltság mérséklése, valamint ezzel a távolságtartás megkönnyítése. >> Bővebben


A jelenlegi járványhelyzet miatt a szigorú intézkedéseken egyelőre nem lehet enyhíteni. További egy hónapig, január 11-ig meghosszabbítva február 1-ig március 1-ig! fennmarad a kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.

A szentestét érintő korlátozásokról december 21-én döntenek. Idén nem lehet megtartani a szilveszteri bulikat és utcabálokat sem!

Védőoltás a koronavírus ellen
Az oltás ingyenes, és a beadatása önkéntes, tehát nem kötelező, azonban a járvány megfékezése várhatóan a lakosság tömeges beoltásával lesz lehetséges. 2021-ben kezdődhetnek meg az oltások, országos oltási terv alapján, amikor már rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina. Fontos tudni, hogy az oltás megkapásának sorrendjét nem a jelentkezés időpontja határozza majd meg. A nagyobb veszélyeztetettség miatt elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebb emberek.
Regisztráció az oltásra:

  • Interneten: december 8-tól már lehet jelentkezni a vakcinainfo.gov.hu weboldalon.
  • Postai levélben: A 60 éven felüliek levélben kapnak értesítést az oltással kapcsolatban, amely mellé egy regisztrációs lapot és egy válaszborítékot csatolnak, így az igénylést térítésmentesen lehet visszaküldeni.
Az ajándék- és élelmiszer-vásárlásokat lehetőleg az interneten intézzük, csökkentve ezzel a bevásárlóközpontok és üzletek zsúfoltságát, és kerülve a tömeget! Rendkívül fontos, hogy most az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra, csak szűk családi körben ünnepeljük a karácsonyt, és kerüljük a nagyobb családi vagy baráti találkozásokat!

A Kormányinfó és az operatív törzs sajtótájékoztatói továbbra is jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesítve segítik a tájékozódást! Bővebb információ ITT.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/ és https://vakcinainfo.gov.hu/