A festmények műhelytitkaiba leshettünk bele a SINOSZ Soproni Helyi Szervezetében 2021. szeptember 28-án, kedden délelőtt.

Győr-Moson-Sopron megyéből több településről jöttek a tagjaink és érdeklődők a bemutató kiállításra. A megjelenteket Orbán Evelin megyei ügyintéző és Soproni Somlai Attila festőművész köszöntötte, majd kiselőadás következett.

A képzőművész saját magáról és a festészetre való rátalálásáról mesélt. Gyerekként kezdett rajzolni, a ceruzát később ecsetre váltotta, így kezdődött a festészet iránti szerelme. Tanulmányúton járt Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Ausztráliában. Eddig közel 50 kiállítása volt a nagyvilágban. Brüsszelben, az Európai Parlamentben is volt kiállítása.
Attila Szombathelyen született, Kőszegen tanult, Sopronban él és alkot. Tiszteli a nagy múltú városok hagyományait, az épített és a természeti örökségét, becsüli az elődök és mesterei keze nyomát.
Jelenlegi festményei a hűséges Sopron városa népszavazásának százéves évfordulója alkalmából, 2021. december közepén tartandó háromnapos rendezvényére készülnek. A SINOSZ Soproni Helyi Szervezetének klubhelyiségéből festményműhely, stúdió lett, és itt teremti az új műveket. 29 alkotással készül, közöttük vannak befejezettek és még befejezetlenek.
A művész a munkája során az irodalomból, a magyar költészetből, a természetből és a magyarságtudatból merít erőt, és kifejezésre kerül az új érzésvilága, mely képi formákban jelenik meg. Pl. Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse alapján megjelenik az ismeretlen táj, a kisbaba is a képen a felhők alatt.

A kiselőadás után további elemzésre kerültek a festmények, majd a nézők választ kaptak a kérdéseikre a festőművésztől. A hallássérült embereknek nehezebben megy az irodalmi művek, a versek megértése, de a képi világon keresztül könnyebben be tudják fogadni azokat. Voltak, akik ismerték a történelmet, például a vasfüggöny vagy a Trianoni béke történetét.
A nagy festmények azért készülnek, mert azokat az alkotó szeretné intézményeknek elajándékozni, ahol nagy termekbe kerülhetnek a munkái Sopronban és Magyarországon másutt is. Eddig általában kisebb képei voltak jellemzők, ezeket is megfigyelte az egyik soproni tagunk. Rákérdeztünk a Kapu című korábbi festményére, erről is beszélt, és kiderült, hogy ennek jelentése van, mert az alkotása során olyan időszakban volt a festő, hogy szeretett volna nyitott szemmel és szívvel, minden ajtót kitárva belelátni a világba. A szülővárosa és Sopron ódon kapuit tárta elénk, hogy “ezek mi vagyunk”. Szépen beszélt a műveiről.

Most a hűség városa rendezvényére koncentrál az új műveivel, mert december 14-én kihelyezett kormányülés lesz Sopronban, és ebből az alkalomból kiállítása is lesz Attilának. Meghívott mindenkit, aki szeretne elmenni. A művész falinaptárakat osztott ki, amelyben a képei is szerepelnek, a tagok örömmel fogadták.
A program végén invitáltuk az érdeklődőket az ásványvíz mellett kis pogácsa és rágcsálnivaló elfogyasztására, és tovább maradtak egymással beszélgetni. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a különleges rendezvényen.

További alkotói sikereket kívánunk és köszönjük Soproni Somlai Attilának a szíves vendégszeretetet és Dr. Neubergerné Repka Margit jelnyelvi tolmácsnak az infokommunikációs akadálymentesítést.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.