2022. október 13-án a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének tagjaival ellátogattunk a Szombathelyi gomba- és gyógynövénygyűjtő klub 30., jubileumi élőgomba- és gyógynövény-kiállítására, melyet a Városi Vásárcsarnokban rendeztek meg.

Ha a csokoládé helyett a gombákért rajongana Gombóc Artúr, ezen az estén biztosan tobzódott volna a látnivalókban. Volt itt galambgomba, kígyógomba, pókhálós gomba, fakógomba, leveles káposztagomba, májgomba, barna csengettyű, szélesszájú lapospöfeteg, fakó szőrgomba, repedéses csillaggomba… Egy szó, mint száz: több mint 234, csak Vas megye és az Őrség területén gyűjtött gombafajt ismerhetett meg a laikus látogató! A kiállításon 5 csoportba osztva fedezhettük fel a gombák világát: voltak (1) ehető, de nem árusítható, (2) ehető és árusítható, (3) nem ehető, (4) mérgező, és (5) védett gombák is (utóbbi például a sövénygomba vagy a lemezes tinóru). Megtudtuk, hogy mind erdőkben, mint réteken, mind fákon élő gombákat is láthatunk. Alaposan tanulmányoztuk a hírhedt gyilkos galócát, és megszagoltuk a rendkívül rossz illatú tintahal gombát, melyet lezárt befőttesüvegben tároltak, hogy a Vásárcsarnokból ne űzze el a vásárlókat…

A gombakiállításon kívül a gyermekeket foglalkoztató sarok várta: színezővel, kirakókkal, érdekes játékokkal tölthették az időt, míg szüleik az előadásokat hallgatták. A kiállítótér egy másik részén Horváthné Ottlecz Judit gombagrafikáit csodáltuk meg.

A háromnapos rendezvény zárónapján a gyógynövényeké volt a főszerep. A gyógynövény-kiállításon meg lehetett tapintani, szagolni és még kóstolni is a különleges gyógynövényeket, fűszereket: többek között megvizsgáltuk az édesköményt, a fügét, a gyömbért, az ánizst.

17 órakor kezdődött Neudl Marianna fitoterapeuta, természetgyógyász előadása Felkészülés a téli időszakra a gyógynövények segítségével címmel. Nagyon sok érdekességet tudhattunk meg egészen az alapoktól: hogyan kell gyógyteát készíteni, mikor kell fogyasztani, de mikor nem szabad inni. Mely gyógynövények hatékonyak a megfázásra, légúti betegségekre, milyen vitaminok védenek leginkább. Ugyanakkor a holisztikus szemléletű ismertető során arra is rávilágított az előadó, hogy miért éppen adott gyümölcsök teremnek hazánkban nyáron és télen, miért érdemes a hazai termékeket fogyasztani.

Az előadás után próbára tettük az ízlelőbimbóinkat és a megszerzett ismereteket tapasztalati úton is elmélyítettük: gyógyteákat kóstoltak tagjaink, melyeknek ízéből, illatából, látványából ki kellett találniuk fajtájukat. A legügyesebb gyógynövény-szakértők haza is vihettek 1-1 csomag hársfa-, bodza-, kakukkfű- és csipkebogyóteát.

Köszönjük a Szombathelyi Gombász Klubnak a szervezést és a kedves fogadtatást, Neudl Marianna fitoterapeutának az érdekfeszítő előadást, Temesi Éva jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésben való remek munkáját.

Nagyon jól éreztük magunkat, várunk mindenkit szeretettel következő programjainkon is!

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.